Yazar Zeynep Aliye’nin “Kav-şakta” adlı romanı Cumhuriyet Kitap’tan yayımlandı. Kitabın arka kapağındaki açıklamalar okuru romanın içine çekmekte.
İster karı kocalık, sevgililik olsun isterse okul ya da asker arkadaşlığı olsun, bu ilişkilere bakanlar, onda “dış” yüz görür yalnız, oysa her ilişkide gerçeklik onun “iç” yüzünde yaşanır.
İki genç insan, örselenmiş iki ruh, birbiriyle belki de asla buluşamayacak olan, ama birbirlerine sarılmak dışında çözümleri bulunmadığı için kozalarını da ancak böyle çatlatabilecek iki yaralı: Mâhinur ve İlhan. İkisi de kendi eksikliğini, iflah olmaz yalnızlığını, karşısındaki insanda tamamlamayı arzulayan birer “müzmin karamsar”.
Her ikisinin de farklı kişilerle birer karakter albümü var. Mâhinur ve İlhan kendi karakterleri olan anne babalarından eşlerine, sevgililerine onlarla baş etmeye çalışırken anlaşabilecekler, birlikte bir dostluk köprüsü kurabilecekler mi?
Belli mi olur?
Yeter ki ilişkide taraflar ille de kendi iktidarını dayatmaya kalkmasın, o kırılgan sınırlar keskin uçlu kalemle değil suluboyayla çizilsin ki keskinliği giderilmiş olsun. Çünkü herkes, çeşitli zamanlarda yaşamına giren insanlarla bir ordu kurmuyor mu, her ilişkide komutanlığını yaptığı ordular onları savaşa sürüklemiyor mu?
Sizi Kavşak’ta içine heyecanla dalacağınız, sürprizlerle dolu bir roman labirenti bekliyor.
ZEYNEP ALİYE KİMDİR?
Samsun’da doğdu. Bugüne dek öykü- şiir- söyleşileri, inceleme-araştırma ve resim üstüne yazıları “Ada Öykü, Sombahar, Adam Öykü, Atika, Cumhuriyet Dergi, Cumhuriyet Kitap, Düşler Öykü, Düşler Şiir, Şehir, Edebiyat Nöbeti, ‘E’ Dergisi, Hürriyet Gösteri, Karşı Edebiyat, Mavi Ada, Milliyet Sanat, Sombahar, Sesler, Şiir-lik, Şiir Oku, Türk Dili dergisi, Yazarlar Dünyası, Yaşasın Edebiyat, Yeni Biçem, Varlık” başta olmak üzere hemen tüm kültür sanat dergilerimizde yayımlandı.
Türk Dili Dergisi, Yaşasın Edebiyat dergilerinin yayın kadrolarında yer aldı; ‘Yazarlar Dünyası’ dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.
Yazarın, yayımlanmış öykü kitapları: Yaşamak Masal Değil (1990), Aliye'nin Öyküleri (1992), Dolunay Vardı (1995), Diş İzleri (1998), Raylardaki Merdivenler (1998), Vahşi Kelebek (2002), Çıplak Güvercinler (2005), Bekâret Boncuğu (2011), Prinkipo Fırtına Burcunda (2014);
Şiir kitapları: Bir Neon Kayması (1999), Çöl Kapısı (2008);
İlk gençlik romanları Sırnaşık (2011), Tiki ile Sırnaşık (2013);
Söyleşi kitapları: Yüz Yüze Edebiyat (2001), Mavi Adam: Attilâ İlhan'la Söyleşiler (2001); ve Ressam Neriman Oyman biyografisi (2008)
‘Türkiye Yazarlar Sendikası genel sekreterliği’, ‘BESAM (Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği) kurucu üyeliği ve başkan yardımcılığı, Özerk Sanat Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği, görevlerini yürüten yazar PEN Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyesidir. 2007 yılından bu yana Yaratıcı Yazın Dersleri vermektedir.
Yunus Nadi, Orhan Kemal, Sabahattin Ali, Haldun Taner öykü ödülleri sahibi olan Zeynep Aliye, yaşamını Büyükada’da sürdürmektedir.