Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Kardelen İl Sağlık Müdürlüğünün Konuğu Oldu

Yayınlanma Tarihi : 22.03.2024 21:33 Bu haber 169 defa okundu

21 Mart’ın Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak ilan edilmesinin ardından dünya genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü programı kapsamında Down Sendromlu Kardelen’i ağırladı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Kardelen İl Sağlık Müdürlüğünün Konuğu Oldu

Hatay İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri tarafından yapılan açıklamada:”İl Sağlık Müdürlüğü olarak bizlerde Kardelen kızımızı ağırlayıp mutlu olması adına; Destek Hizmetleri Başkanımız Murat Uyar ve Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanımız Ali Pekmezci tarafından çeşitli hediyeleri verildi. Ziyaretleri için Kardelen kızımıza teşekkür eder başarılı ve sağlıklı bir ömür dileriz.

Down Sendromu, bir kromozom anomalisidir. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde ki kromozom sayısı 47’dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Bu sebepten dolayı Down Sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir.

Down Sendromunun oluşmasında; ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Down Sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, hamilelik yaşı ilerledikçe risk artar. Ülkemizde, doğum öncesi dönemde anne adaylarının, Down Sendromu gibi fetal anomaliler ve kromozomal bozukluklara yönelik tarama testleri ve USG incelemeleri hakkında bilgilendirilmeleri sağlanarak gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down Sendromlu birey yaşamaktadır.

Trisomy 21, Translokasyon ve Mozaik olmak üzere 3 tip Down Sendromu vardır. Down Sendromu tanısı doğumdan hemen ya da kısa bir süre sonra konulur. Down Sendromlularda görülen bazı fiziksel özellikler; çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak başparmağının diğer parmaklardan daha açık olması tipiktir.

Down Sendromlu bireyler bazı rahatsızlıklara daha yatkındırlar. Bu yüzden sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılması önemlidir. Down Sendromlu bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi yaşıtlarına göre daha geridedir. Ancak uygun eğitim programları ile toplum hayatına başarı ile uyum sağlayabilmektedirler.” ifadelerine yer verildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol