Emekli-Sen Hatay Şube Başkanı Meryem Kılıç, kadınlar eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiğini, çalışma yaşamında da bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığını ileri sürdü.
Kılıç, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Toplumun ekonomik olarak en zayıf, en korumasız en fakir kısmını oluşturan kadınlar şiddetin ilk hedefi oluyor. Oysa, insan haklarının ve bu haklardan doğan temel özgürlüklerin kısıtlanmasına neden olan şiddet, maruz kalan kişiye karşı da en büyük insan hakkı ihlalidir.
Kadına yönelik şiddet, kimi zaman kamusal kurumlarla kimi zaman ailesel ve toplumsal ilişkilerle uygulanıyor.
Dünya genelinde 800 milyon kadın her gün şiddetin farklı biçimlerini yaşarken Türkiye’de 2016'da 304, 2017'de 353, 2018'de 280, 2019 yılı Kasım ayı itibariyle 299 kadın öldürüldü. Sokakta veya işyerinde fiziksel saldırıdan sözlü şiddete, tehditten cinsel tacize kadar her türlü şiddet karşımıza çıkıyor. Ağır şiddet vakaları artıyor, korunma talebinde bulunan kadınların sayısı yükseliyor.
Kadına yönelik şiddet kadınların gündelik hayatı da etkiliyor. Uygulanan baskıcı, ataerkil ve kadını yalnızca ev içerisinde var edilmeye çalışılan hakim zihniyet nedeniyle, son dönemlerde kadınlar kıyafetleri nedeniyle parklarda, otobüslerde veya sokaklarda sıkça şiddetle karşılaşıyor. Diğer yandan çalışma yaşamında da şiddet ve taciz ciddi bir insan hakları ihlali olarak varlığını sürdürmektedir. Bu sorun tüm işkollarını ve işyerlerini etkilemektedir.
İşe girmek ve işini sürdürmek, ücret, terfi, iş değiştirmek isteyen çok sayıda kadın işverenlerin, amirlerinin baskısına şiddetine maruz kalıyor. Oysa şiddet ve taciz hiçbir işin bir parçası değildir. Olamaz.”