25 Şubat 2023 tarihinde Ankara’nın önemli iş adamları ile yaptığım bir toplantıda ilişikte sunulan şu karar alınmıştır. Eğer gereği yapılırsa en kısa zamanda Hatay’ımıza bir soluk da bu topluluktan gelecektir.
Prof. Dr. Ali Demirsoy
Ankara’da ikamet eden bir grup iş adamı olarak depremde büyük zarar görene Hatay’ımıza 1000 konutluk bir katkıda bulunmak istiyoruz. Ancak Hatay’ın tarihsel ve siyasi geçmişi nedeniyle her Cumhuriyet vatandaşı gibi bizim de hassasiyetimizin olduğunun bilinmesini isteriz.
Böyle bir girişimi Antakya Belediyesi’nin oluru ile gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun için:
1. Zemin sağlamlığı bilimsel olarak teyit edilmiş bir alanda, alt yapısı tamamlanmış (çünkü yeni kurulacak şehrin diğer bölümleri ile entegre olabilmesi nedeniyle bunun belediyece yapılmış olması bir zorunluluk olduğu için) bir alanda örneğin 2000 dönümlük bir araziye giderleri tamamen tarafımızdan karşılanacak 1000 konut yapmayı istiyoruz.
2. Konutların 500’yüzü tahsis tamamlandığı günüden itibaren bir sene içinde teslim edilecektir. Geri kalan 500 konut isi 12-18 ay içinde tamamlanmış olacaktır.
3. Konutlar Hatay mimarisinin ana hatlarını taşıyacaktır. Şehrin kimliğini bozmamaya özen gösterilecektir.
4. İlk teslim edilecek evler tamamen hibe şeklinde olacaktır. İhtiyaç sahiplerine verilecektir.
5. İkinci 500 ev yapıldıktan sonra 1-2 sene süresince ihtiyaç sahiplerine bedelsiz olarak oturmalar için tahsis edilecektir. Bu sürenin sonunda bu ikinci 500 ev biraz sonra yazacağımız koşullar içinde yaptıranların uhdesinde bulunacaktır.
6. Hatay’ın siyasi geçmişi ve kritik bir yer alması nedeniyle bu tahsislerde bazı koşulların kesinleşmesini öngörmekteyiz. Bunlar sırasıyla:
7.1. Evlerin tahsis edileceği kişiler şu koşulları taşımalıdır.
1. Son 2 kuşak (ya da örneğin 1980 yılından bu yana) Hatay doğumlu (Hatay nüfusuna kayıtlı) olması ve bu süre içinde Hatay’da ikamet etmesi gerekmektedir.
2. Tahsis edilen kişilerin öncelikle sanat erbabı olması (marangoz, elektrikçi, tesisatçı, ayakkabıcı, terzi ve benzeri) tercih edilecektir. Böylelikle yeni kurulacak Hatay’ımıza bizzat hizmet edecek gücün sağlanması ve konutta oturanların başkasına muhtaç olmadan kendi geçimini sağlaması öngörülmektedir.
3. Tahsis edilecek kişilerin en az son 5 yıl (tartışılabilir) herhangi bir organize terör olayına karışmaması gerekir.
4. Çocuk sayısı tercih nedeni olabilir
5. İlk 500 tahsisten pay alanlar en az 10 yıl boyunca evini satmaması gerekecektir. Ancak çok zaruri durumlarda satarsa bu satışı ancak belirtilen koşulları taşıyan birine satabilecek (bunun için 1000 konutun idaresinden sorumlu kişilerden ve belediyeden olur alması gerekecektir). Yabancıya satış bu yolla önlenecek. Satış işlemi belediyenin ve site yönetiminin oluşturduğu komisyon kararı ile gerçekleşebilecektir.
6. Hatay’ın ayrıcalıklı yapısı tarihi yapısı ve geleneğinden kaynaklanmaktadır. Bu kadim şehirde çeşitli inanç sistemleri huzur içinde yüzlerce yıl birlikte yaşamıştır. Bu desenin bozulmaması için yapılan evlerin %5-10’nun bu kesime ayrılmasını teklif ederiz.
7. Kapsamı tartışılabilir tekliflerimizden biri de geçimini sağlayabilecek büyüklükte arazi sahibi olan ailelere (daha büyük ya da daha küçük değil) ekonomik bağımsızlığını sürdürebilmek için ev tahsisinde artı bir puan sağlanabilir mi?
İkinci 500 konutun sahibi 2 yılın sonunda bu hizmeti verenler (yaptıranlar) olacak. Ancak bu kişiler de bu evleri istediği gibi satamayacak ya da kullanamayacak. Yukarıda yazılı olan koşulları taşıyanlara satabilecek ya da tahsis edebilecektir.
Hatay kimliği olan şehirlerimizden biridir. Bu kimliğin bozulmasına hiçbir vatandaşın gönlü razı değildir. Çabamız bu kimliği koruyabildiğimiz kadarıyla korumak olacaktır.
Bu yazı 1945 Erzincan/Kemaliye’li doğumlu, Hatay sevdalısı tarafımdan, bu girişimi yapacak iş adamlarının adına kaleme alınmıştır. Bu yazıyı özellikle Hatay kökenli dostlarımızın dikkatle okunmasını, gözden kaçan hususların iletilmesini ve en önemlisi Hataylı eşraf olarak Belediye’den gerekli olurun alınması için girişimlerin yapılmasını diliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun; kalanlara geçmiş olsun.
Prof. Dr. Ali Demirsoy,
demirsoy@hacettepe.edu.tr