İskenderun Teknik Üniversitesi ile İskenderun Belediyesi arasında imzalanan teknik desteğe yönelik iş birliği anlaşması çalışmalarının başarıyla tamamlandığı bildirildi.
İSTE İnşaat Mühendisliği öğretim üyeleri tarafından oluşturulan uzman ekip Eylül 2023’de imzalanan protokol çerçevesinde 6 Şubat depremleri sonrasında orta hasarlı yapılarla ilgili çalışmalar yaptı.
Tespit edilen binaların performans analizi ve güçlendirme projelerinin denetlenmesi ve onaylanması amacıyla İskenderun’da yaklaşık 80 adet bina tarafından 5 Nisan tarihine kadar incelendi. İSTE’li öğretim üyeleri Yapı Denetim Firmaları ile orta hasarlı olarak tespit edilen bütün binaları bodrum ve zemin katlarından başlayarak ayrıntılı inceleme yaptı.
Ekip, performans analizi ve güçlendirme projeleri için gerekli karot, sıyırma, röntgen sayıları ve yerleri ile zemin sondaj sayısı ve derinliği ile ilgili deprem yönetmeliğine uygun sayılar bina yetkililerine bildirdi ve binalardaki hasarlar ve güçlendirme önerileri üzerine istişarelerde bulundu. Sonraki aşamada ise hazırlanan projeler, analizler ve laboratuvar sonuçları titizlikle incelenerek tespit edilen eksikliklerin giderilmesi sağlandı ve onay aşamasına geçildi. İskenderun’da protokol çerçevesinde devam eden çalışmaların beğenilmesi ve şahıslardan bizzat gelen talepler doğrultusunda İSTE ayrıca Antakya, Defne, Arsuz, Kırıkhan, Samandağ ve Dörtyol ilçelerinden gelen birçok orta hasarlı binanın incelenme talebi için de aynı işlemleri gerçekleştirdi.
Sona eren protokol ve yapılan çalışmalar ile ilgili bir değerlendirme yapan Rektör Prof. Dr. Tolga Depci “5 Nisan’da tamamladığımız protokolde belirtilen her noktayı yerine getiren; depremin ilk anından bugüne üniversitemizi ve Hatay’ı bir an bile olsun terk etmeden gece gündüz özveri ile çalışan ve ekibi oluşturan değerli öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Murat Örnek (Geoteknik, Zemin Mekaniği), Prof. Dr. Umur Korkut Sevim (Yapı Malzemeleri, Yapım Teknolojileri, Beton) ve Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Kaçın’a (Yapı Dinamiği, Deprem, Sayısal Modelleme) verilen süre içerisinde tüm işleri yetiştirmeleri ve vatandaşlarımızın mağduriyet yaşanmamasını sağladıkları için teşekkür ederim” diye konuştu.
İş birliği anlaşmasın yanı sıra Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da yıkılan binalardan aldırılan karot örnekler de İSTE’de analiz edildi. İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci’nin öncülüğünde örneklerin başka illerde bulunan üniversitelere gönderilmesinin zaman kaybına sebep olmaması ve ayrıca bölgede teknik bir üniversite var iken bunun gerek olmaması düşüncesi ile gerekli olan test ölçüm cihazı İSTE tarafından hemen alınmış ve bilirkişilik görevi üstlenilmişti.
Karot deneyleri konunun hassasiyetine binaen bizzat ve bila bedel olarak yer alan Rektör Prof. Dr. Tolga Depci (Yüksek lisans zemin ve kaya mekaniği, doktora İleri Malzemeler) ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Umur Korkut Sevim (Yapı Malzemeleri, Yapım Teknolojileri, Beton) tarafından deneyler İSTE- BTM ekibi ile bizzat savcılığın takdir ettiği karot başı ücret karşılığında yapılarak; bizzat kontrol edilerek ve cihazdan alınan veriler sadece tabloya işlenerek direkt olarak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına resmi olarak gönderildi.
Rektör Prof. Dr. Tolga Depci sonuç olarak “Teknik bir üniversitenin bölümlerinde ve merkezi laboratuvarlarında olması gereken laboratuvarların ve ayrıca cihazların eksikliklerini göreve gelmemizden bu yana tespit ederek tamamlamaya çalışıyoruz; deprem sonrası bölgede ihtiyaç duyulan analiz cihazını da ivedilikle İSTE’ye kazandırdık. Her zaman ve koşulda buradayız, milletimizin yanındayız” dedi.