Çukurova Üniversitesi öncülüğünde, İskenderun Körfezi’nde yüzen kirleticilerin tespiti için araştırma çalışmaları başladı.
Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Çevik'in yürütücülüğünde, TÜBİTAK destekli "Türkiye’nin Güneydoğu Akdeniz Kıyılarında Yüzer Makro - Mega Deniz Çöplerinin Miktarları, Dağılımları Kompozisyonları ile Yabancı-Yayılımcı Türlerin Taşınmasına Olan Etkilerinin Araştırılması" adlı projenin ilk dönem örnekleme çalışmaları İskenderun Körfezi'nde başladı.
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Gözlem-1 teknesiyle denize açılan araştırma ekibi, denizden ilk örneklemelerini almaya başladılar.
Çalışmalar, İskenderun Körfezi’nden sonra Mersin Körfezi’nde devam edeceğini söyleyen Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Çevik ile İskenderun Teknik Üniversitesi ’nden Prof. Dr. Tahir Özcan, Projenin Doğu Akdeniz’de yüzer mega çöplerin kompozisyonunu ve yabancı yayılımcı türlerin taşınmasına olası etkilerini incelemeyi amaçlandığını belirterek,” İlk gözlemlerde, ülkemiz kıyılarına ait çöplerin yanı sıra krustasea örnekleri de tespit edildi. İlerleyen dönemlerde yapılacak örneklemelerle bu konuların daha iyi anlaşılması hedefleniyor. İskenderun Körfezi’nden sonra Mersin Körfezi örnekleme çalışmalarına devam edilecek. ”dediler
Araştırmacı, Prof. Dr. Cem Çevik, Prof. Dr. Tahir Özcan, yüksek lisans öğrencileri Ali Egemen Demircan ve Özkan Ay’dan oluşan bilim insanları çalışmaların sonrasında bir rapor hazırlayacakları buna göre kirleticilerle ilgili alınması gereken tedbirlerinde denizlerin korunması ve ekolojik dengenin bozulmaması için önemli bir veri olacağının altını çizdiler.
Prof Çevik ile Prof Özcan; “ İskenderun Körfezindeki örneklemelerde ülkemiz kıyılarına doğu Akdeniz’deki en az iki kıyıdaş ülkeden çöplerin taşındığı gözlemlenmiş ve bunların detaylı bilgileri not edilmiştir. Projenin ilk dönem çalışmasında bu çöpler üzerinden taşınan krustasea örnekleri de ilk gözlemlerde tespit edilmiştir. Bundan sonraki dönemlerde yapılacak olan örneklemeler ile ülkemizin doğu Akdeniz kıyılarındaki mega çöplerin dağılım ve kompozisyonları ile olası yayılımcı türlerin taşınmasına olan etkilerini daha iyi anlayacağız.” Şeklinde konuştular.