Hatay Mahalli Haber
MENÜ

İŞÇİ SİMSARLIĞI BAŞLAYACAK

Yayınlanma Tarihi : 06.05.2016 00:00 Bu haber 875 defa okundu

MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu, İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 9'uncu maddesi üzerinde verilen önerge hakkında MHP grubu adına söz aldığı konuşmasına, “Maddeyle özel istihdam bürolarının hak ve yükümlülüklerinden bahsedilmektedir. Esnek çalışma ve özel istihdam büroları sisteminde işçiler genel olarak neler kaybedecektir, kısaca ben bunlardan bahsedeceğim.” şeklinde başladı.

Paylaş Paylaş Paylaş
İŞÇİ SİMSARLIĞI BAŞLAYACAK

 

Tasarıyla işçi kiralanmasına yasal boyut kazandırılmasının sonucunda, işçinin emeğinin ticaretin ana konusu olacağını ifade eden Ahrazoğlu, “İşsizlik olgusu istismar edilecek, yaygın ve yoğun işçi simsarlığı başlayacaktır.” açıklamasında bulunmuş ve iş yeri kavramının belirsizleşeceğini belirterek, “Kiralık işçi çalıştırmayla iş yeri kavramı ortadan kalkacaktır. Sendikal yetkinin belirlenmesinde ve toplu iş sözleşmesinin uygulanmasında temel birim iş yeridir. İşçi, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını, fazla çalışma ücretini, yıllık ücretli izin haklarını iş yeri kavramı çerçevesinde elde etmektedir. Kiralık işçi uygulamasıyla iş yeri kavramı belirsizleşecek, hatta ortadan kaldırılacaktır.” açıklamasını yaptı.

İŞÇİLERİN SENDİKAYA ÜYE OLMASI ENGELLENECEK

Tasarıyla özel istihdam bürolarına mahkûm olan işçiler için en temel sorunun iş güvencesi hakkının ortadan kalkması olacağını ifade eden Ahrazoğlu, “Kiralanan işçinin özel istihdam bürosuyla kuracağı ilişkinin nasıl tanımlanacağı belli değildir. İş Kanunu'nun 18'inci maddesinde, işçilerin iş güvencesi hakkını talep edebilmeleri sınırlandırılmıştır. Buna göre, iş güvencesi hakkından yararlanmak için iş yerinde çalışan sayısının 30 ve daha fazla olması ve işçinin en az altı aylık kıdem alması gerekmektedir. İşçiler normal şartlarda iş yerlerinin sahibi olan gerçek veya tüzel kişilerin işçileridir ve işçiyle işveren birbiriyle aracısız iletişim içerisindedir. Özel istihdam bürolarıyla bu durum da ortadan kalkacaktır” açıklamasında bulundu ve işçilerin çalıştığı iş yeri ve iş kolu sürekli değiştiği için sendikal hak ve özgürlüklerden yararlanamayacaklarını belirterek, “Ülkemizde sendikalı olmak ve toplu sözleşme hakkından yararlanması işçinin iş yeriyle iş koluna bağlıdır. Geçici olarak bir işte çalışan işçinin hem çalıştığı özel istihdam bürosu hem de kiralandığı iş yeri arasında iş kolu açısından farklılıklar olacak, bu da işçinin sendikaya üye olmasını engelleyecektir” açıklamasını yaptı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol