Antakya Ticaret ve Sanayi Odası 5. Meslek Komitesi ile Hatay İnşaatçılar Derneği'nin ortak düzenlemiş olduğu yeni Antakya İmar Planı'ndaki sıkıntılar, Günyazı mıntıkasındaki sıkıntıya giren parsel sahiplerinin sorunlarının tartışıldığı toplantı İnşaat sektöründeki üyelerin geniş katılımı ve Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Gündüz'ün sunumuyla gerçekleştirildi.
Antikya Restoranda gerçekleşen kahvaltılı toplantıya ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, HESOB Başkanı Kadir Teksöz ile inşaat sektörü temsilcileri katıldı.
GÜNDÜZ: İNŞAATLARDA ÇALIŞAN BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALDI
Toplantın konuşma yapan Hatay İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu adına Cemil Gündüz, Antakya Belediyesi’nin 2009 yılında 3194 sayılı imar kanununun 18. Maddesine göre yapmış olduğu Saraycık Kisecik ve Günyazı bölgelerinde uygulanan yeni Antakya imar palanının, Hatay İdari Mahkemesi 2015/2458 esas sayılı dava ile 13.01.2017 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini söyledi.
Alınan bu kararla 255 adet imar odasında bulunan binlerce kıymetli parselin bulunduğu 7.000 (yedi bin) dönüm imarlı bu alan içinde devam eden inşaatlar bu kararla durdurulmuş, yeni başlayacak olanların başvurusu reddedilmiş, tamamlanan binalarında ruhsatları geçersiz hale geldiğini hatırlatan Gündüz, “Bunun sonucunda bu inşaatlarda çalışan binlerce kişi işsiz kalmıştır. Çalışmak isteyenlerin önü kesilmişti bölgenin imar planı bozulduğundan bankalarda konut kredilerini durdurmuştur.
İstihdamın en önemli olduğu istihdam seferberliği başlatılan bugünlerde binlerce insan işsiz kalmıştır” dedi.
NEFESİMİZ TÜKENDİ
Gündüz, bulunduğumuz coğrafyanın devam eden savaş ve karışıklık nedeniyle ülkede inşaat sektörünün yaşadığı derin sıkıntıların üzerine, alınan kararla bir yenisinin eklendiğini, Hatay’ın istihdam lokomotifi olan sektörün durma noktasına düşerek bataklığın içine çekildiğine dikkat çekti. Gündüz, “Aylar değil günlerin önemli olduğu bu zaman içinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak bu karar Hatay’ın, Antakya’nın kalbine bir hançer gibi saptanmış, nefesimizi tüketmiştir.
Bu karar sebep olan 2 adet parsel ekonomik değeri 1-2 milyon civarında olduğunu tahmin etmekteyiz.
Halbuki bin insanı ekonomik alanda istihdam edebilmek için 500.000 TL. olduğunu da düşünürsek, her gün milyonca liranın Hatay ekonomisinden kaybettiğimiz de açıkça görebilir. Ayrıca geçen yıl yürürlüğe giren ve halen 126 adet imar parseline (563,000 m2) inşaat ruhsatı verilmemektedir” dedi.
BU KARAR OCAĞIMIZ SÖNDÜRECEK
Cemil Gündüz, “Tüm Türkiye’yi, Hatay’ı kararların davaların biz Antakya Müteahhitleri olarak ocağımızı söndürecek bu kararın, bu davanın çözümü için tüm dinamiklerimizi harekete geçirilmesi için mağdurlar olarak toplandık, Sayın Valimizden, Belediye başkanlarından, sivil toplum kuruluşlarımızdan bu sonuçların ortadan hızla bir şekilde kaldırılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Çok verimli geçen bir toplantı olduğuna inanıyorum. Bu konularla ilgili oda olarak üstümüze düşen ne görev var ise yaptığımızı ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.
HESOB Başkanı Kadir Teksöz de, Her zaman olduğu yine esnafımızın yanındayız. Bu sıkıntı yeni öğrendik. Bu konuda da ATSO’nun yanındayız” dedi.