Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından fonlanan “Hatay İli Karbon Ayak İzi Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı” çerçevesinde 2019 yılı Şubat ayında başlayan projenin kapanış toplantısı Antakya Müze Otel’de gerçekleştirildi.
Gerçekleşen kapanış toplantısına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, UNDP Başkan Yardımcısı Sukrob Khojimatov, İller Bankası Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir, HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, STK temsilcileri, akademisyenler ve HBB personelleri katılım gösterdi. Ulusal ve uluslararası düzeyde yayın yapan basın kuruluşları toplantıya büyük ilgi gösterdi.
Projenin kapanış toplantısı, projenin getirilerini paylaşmak ve iklim değişikliğinin önemini vurgulamak amacıyla Hatay’da konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile paydaşların katılımıyla gerçekleşti. Proje 21 Şubat'ta başladı ve yaklaşık yedi ay sürdü.
UNDP Türkiye İletişim Müdürü Faik Uyanık konuşmasında, “Hatay, Türkiye'nin iklim krizinde yüksek risk payına sahip yerlerinden biri. Artık iklim değişikliği demiyoruz, bu şimdi bir kriz” dedi
HBB ÇEVRE SAĞLIĞININ KORUNMASINA KATKI SAĞLIYOR
HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş toplantıdaki konuşmasında hızla gelişen teknolojinin iklim değişikliklerinde büyük bir paya sahip olduğunu vurguladı. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak çevre sağlığının korunmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Savaş, gerçekleştirdikleri altyapı çalışmaları ve hizmete sundukları arıtma tesisleri ile Hatay’da göreve geldikleri günden bugüne kadar 9 arıtma tesisini Hatay’a kazandırdıklarını, çöp depolama sorununun çözümüne yönelik adımlar attıklarını dile getirdi. Toplanan çöplerden 15 bin haneye yetecek elektriği ürettiklerini ifade eden Başkan Savaş, yeşil alanların arttırılmasına özen gösterdiklerini ifade etti.
HBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ahmet Dolğun, “Proje çalışmaları bağlamında; 3 Temmuz 2019 ve 31 Temmuz 2019 tarihlerinde paydaşların katılımıyla iki çalıştay yapılmıştır. Yapılan çalıştaylarda mevcut durum değerlendirilmiş, sektörel bazda azaltım eylemleri çalışılmış ve bu noktada Hatay ilinde uygulanabilir, herkesçe kabul edilebilir azaltım stratejilerinin seçilmesinde paydaşların görüşleri alınarak, projenin bir sonraki adımı olan sera gazı azaltım eylemleri ve stratejilerinin belirlenmesi sağlanmıştır. Hazırlamış olduğumuz ve kapanışını bugün yapmakta olduğumuz, “Hatay İli Sera Gazı Emisyon Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı” projemizle, Paris anlaşmasına taraf olan ülkemizin, bu konuda yapacağı çalışmalara Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak, önemli bir katkı sağlamış olacağız. Ben bu projenin her aşamasında katkı sağlayan tüm paydaş ve kurumlara teşekkür ediyorum. Projenin ilimiz, ülkemiz, dünya ve doğa adına hayırlı olmasını diliyorum” açıklamalarında bulundu.
NÜFUS ARTIŞI İLE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİRBİRİYLE BAĞLANTILI
UNDP Başkan Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, nüfus artışının çevre sağlığının bozulmasında ve iklim değişikliği üzerinde yadsınamaz bir etkiye sahip olduğunun altını çizdi. Khojimatov, kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, “Nüfus hareketleri ile çevresel kaygılar ve iklim değişikliği giderek daha fazla bağlantılı” dedi.
Khojimatov bunların yanı sıra Hatay'ın UNDP'nin ortak belediyelerinden biri olduğunu vurguladı. Sözlerine, artan nüfusun, UNDP’yi Hatay'daki projelere daha fazla yatırım yapmaya zorladığını ekledi.
İLLER BANKASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANLARINI DESTEKLİYOR
İller Bankası (İLBANK) Genel Müdür Yardımcısı Emrah Baydemir gerçekleştirdiği konuşmada, “İklim değişikliği son yıllarda tüm dünyada dile getirilen bir kavram. Tüm dünya bu kavramı dile getirmeye başladı. Ülke olarak artık bu konuya önem veriyoruz. İller Bankası olarak iklim değişikliği ile ilgili çalışmaların hem teknik anlamda hem de finansal olarak desteklenmesi için bizlerde son yıllarda giderek artan bir önem vermekteyiz” açıklamalarında bulundu. İklim değişikliği planını Hatay Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hazırladıklarını ifade eden Baydemir, bu hususta İller Bankası olarak planlama çalışmalarına destek vermekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, UNDP Afet Risk Yönetimi ve İklim Dayanıklılığı Danışmanı Erdem Ergin, Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş panel gerçekleştirdi.
Panel sonrasında katılımcıların soruları yanıtlandı.
3 ve 31 Temmuz 2019 tarihlerinde proje kapsamında paydaşların katılımıyla yapılan çalıştaylarda mevcut durumu değerlendirilerek sektörel azaltım eylemleri çalışılmıştı. Bu noktada Hatay ilinde uygulanabilir ve herkesçe kabul edilebilir azaltım stratejilerinin seçilmesinde paydaşların görüşleri alınarak projenin bir sonraki adımı olan sera gazı azaltım eylemleri ve stratejilerinin belirlenmesi sağlanmıştı.
Belediyenin hazırladığı bir rapora göre, planın gerçekleşmesi için gaz emisyonlarının inşaat faaliyetlerinden yüzde 13, atıklardan yüzde 5, tarımdan yüzde 4 ve ulaşımdan yüzde 2 oranında azaltılması gerekiyor. Raporda, Hatay'ın toplam sera gazı emisyonlarının 2017'de 17,6 milyon tonun üzerinde olduğu bildirildi.
Rapora göre, kişi başına düşen karbon ayak izi rakamlarının Hatay ilçelerindeki nüfus artışı ile doğrudan bir ilişkisi var.