Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından planlanan ‘Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ Hatay’da heyecan uyandırdı.
İlaç sanayi başta olmak üzere gıda ve kozmetik gibi farklı sektörlere ham madde sağlamak ve doğada kendiliğinden yetişen ıtri ve tıbbi bitkilerin bilinçli tarımla üretilmesinin hedeflendiği projeye, ilimiz Hatay’da Defne ve Zahter bitkileri kendine yer buldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının dünya piyasaları standartlarını ölçü alarak belirlediği kalite ve miktarda üretim yapılması halinde bu iki bitki Defne ve Zahter’i yetiştiren çiftçilere teşvik olarak dekar başına 100 lira teşvik ödeyecek. Tarım İl Müdürü Aydın Tüfekçi’den aldığımız bilgiye göre, projede en belgin hedefin çiftçilerin alternatif tarıma yönlendirilmesi olarak açıklandı. Alternatif tarım ile birlikte çiftçilerin gelirlerinin yükselmesinin beklendiğini ifade eden Tüfekçi, söz konusu projenin Hatay ili birlikte 25 ili kapsadığına dikkat çekti.
ANTAKYA’DA TOPLANMIŞLARDI
Hatırlanacağı üzere geride bıraktığımız Eylül ayında Sektör paydaşlarının bir araya gelmesiyle Antakya’da düzenlenen Çalıştaya, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun’da katılmış ve o etkinlikte Olgun, Türkiye'nin, Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde dünya liderliğini sürdürdüğüne vurgu yaparak, Hatay’da tarım sektörünün son yıllarda önemli başarılara imza attığını söylemişti..
O Çalıştay da Olgun, dünya piyasalarının istediği kalite ve miktarda güvenilir tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılması için Bakanlıkça yeni destekleme politikası uygulanması başlatıldığını da yarıca anımsatmıştı.
SAYILARLA HATAY
Türkiye’de toplam 10 bin çeşit bitki bulunduğu tahmin ediliyor. Bu bitkilerin yaklaşık 2 bini ilimiz Hatay’da yetişiyor. Ayrıca Ülke genelinde yetişen 3 bin 600 endemik bitki türünden yüzde 10’nuna tekabül eden 360’ı benzer şekilde ilimiz Hatay’da yetişiyor.
Bu rakamlar ilimiz Hatay’ı Tıbbi ve boyalı bitkiler sektörünün böylelikle önemli illerden biri haline getirmiş oluyor. Dünyada gelişen bu sektör 2009 yılı itibariyle 60 milyar doların üzerinde bir boyuta ulaşmış. İlimiz Hatay ise bu sektörde 7 milyon dolar pazar payına sahip.