Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Herkes Üzerine Düşen Sorumluluğu Yerine Getirsin!

Yayınlanma Tarihi : 18.12.2024 04:54 Bu haber 23 defa okundu

İskenderun'da TOKİ konutlarında yaşanan ve bir anne ile üç çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan zehirlenme vakasının ardından, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İskenderun İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Murat Durukan açıklamalarda bulundu. Durukan, bu tür acı olayların önüne geçilmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Herkes Üzerine Düşen Sorumluluğu Yerine Getirsin!

Durukan, dört kişinin hayatını kaybettiği, 21 kişinin ise zehirlendiği bu olayın ardından yaptığı açıklamada, karbon monoksit (CO) zehirlenmelerinin her kış mevsiminde yaşandığını hatırlatarak, tedbirler alınmadığı sürece ölümlerin devam edeceğini belirtti.

Öneri ve Uyarılar: TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için bazı öneri ve uyarılarda bulunan Başkan Durukan şunları söyledi:

Doğalgaz Dağıtımı ve Denetim: Şehir içi doğalgaz dağıtımının kamusal bir hizmet olduğunu hatırlatan Durukan, gaz dağıtım şirketlerinin, doğalgazın güvenli bir şekilde kullanıma sunulmasında ve emniyet tedbirlerinin alınıp alınmadığının denetiminden sorumlu olduğunu belirtti. Ancak, yıllık bakımların yasal bir çerçeveye kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Bu bakımların kamu otoriteleri tarafından, özellikle meslek odaları ile birlikte periyodik olarak yapılması gerektiğini ifade etti.

Atık Gaz Boruları ve Bacalar: Doğalgaz yakıcı cihazlarının baca bağlantılarının periyodik olarak akredite firmalar tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten Durukan, yırtık veya deforme olmuş boruların mutlaka yenilenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, esnek alüminyum bağlantıların kullanımının sona erdirilerek, paslanmaz çelik borulara geçilmesi gerektiğini önerdi.

Baca Gazı Zehirlenmeleri: Baca gazı zehirlenmelerinin genellikle yanlış uygulamalardan kaynaklandığını belirten Durukan, bacalı cihazların baca çekişi yetersiz olduğunda emniyet tertibatlarının devre dışı bırakılabileceğini, bunun ise zehirlenmelere yol açabileceğini söyledi. Periyodik denetimlerin, bu tür hatalı uygulamaları engelleyeceğini ifade etti.

Havalandırma Menfezleri: Doğalgaz cihazlarının yakıtları için taze hava sağlamak amacıyla yerleştirilen havalandırma menfezlerinin hiçbir şekilde kapatılmaması gerektiğini belirten Durukan, bilinçsizlik veya ihmal nedeniyle menfezlerin kapatılmasının, karbon monoksit zehirlenmesine yol açabileceğini uyardı.

Cihaz Bağlantıları ve Bakımlar: Doğalgaz cihazlarına aspiratör veya benzeri cihazların bağlanmaması gerektiğini vurgulayan Durukan, her cihazın bağımsız bir baca bağlantısına sahip olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kombi cihazlarının her yıl yetkili kişiler tarafından bakımlarının yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Karbon Monoksit Alarm Cihazları: Karbon monoksit gazının belirli bir seviyeye ulaşması durumunda alarm veren sensörlerin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Durukan, bu cihazların kazaların önlenmesinde önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Yetkili Mühendis Kontrolü: Doğalgaz iç tesisatlarının yalnızca, yetki belgesine sahip makine mühendislerinin çalıştığı firmalar tarafından yapılması gerektiğini belirten Durukan, bu mühendislerin mesleki denetimlerden geçmesi gerektiğini ve gaz dağıtım şirketlerinin bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi.

Durukan, bu önerilerin bir an önce gündeme alınarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı ve olayın takipçisi olacaklarını kamuoyuna duyurdu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol