Hatay Halk Sağlığı Müdürü Bayram Kerkez, ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ dolayısıyla açıklama yaptı.
Kerkez, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi;
“Tütün kullanımı, dünyada ve ülkemizde önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı başta kalp ve damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, vücuttaki diğer kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.) olmak' üzere gebelik ile ilgili sorunlara ve diğer birçok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Başta sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerini (puro. pipo, nargile vs.) içmek; bedenin tüm sistemlerini etkileyen, bağımlılık yapan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Ülkemizde her yıl 100 bin kişinin tütüne bağlı hastalıklardan öldüğü bilinmektedir, Sigara sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca ebevevnleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir.
Unutulmamalıdır ki; bulunulan ortamda bir kişi tütün ürünü içiyorsa bu kirliliği temizleyecek hiç bir yöntem yoktur. Klima, aspiratör çalıştırmanın ya da herhangi bir havalandırma sisteminin koruyucu hiç bir yararı yoktur. Kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı da görülmüştür.
İlimizde de Dumansız Hava Sahası denetimleri tüm hızıyla devam etmekte olup 2016 yılı içerisinde toplam 25789 işyeri denetlenmiş olup; İhlal 'uygulayan işletmelere toplam I. 588.078 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada "Sigarayı Bırakma Poliklinikleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.
Bu amaçla İlimizde, Antakya KETEM ve İskenderun KETEM' de '-Sigarayı Bırakma Poliklinikleri' hizmet vermeye devam etmektedir.”