Mega Radyo’da canlı yayınlanan ‘Sağlıkta Gelişim’ Programının canlı yayın konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Şahutoğlu, genel cerrahi olarak verdikleri hizmetlerden ve Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle meme kanserinde erken teşhisin önemi ile ilgili konularda önemli bilgiler verdi. Radyo dinleyenlere önemli tavsiyelerde bulunarak; “Meme kanserinden korkmayın, geç kalmaktan korkun!” dedi.
Meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser tipi olduğunu belirten Dr. Yılmaz Şahutoğlu; “Her sekiz kadından birinde meme kanseri görülmektedir. Erken tanı ve tedavide son yıllarda kaydedilen önemli gelişmeler sayesinde, meme alınmadan bu hastalıktan kurtulmak mümkün hale gelmiştir. Bu hastalık için risk faktörleri; ileri yaş, aile hikayesi, bazı ailesel kanser sendromları, erken adet görmek, geç menopoza girmek, obezite, alkol, sigara, hareketsiz yaşam, ışın tedavisi görmüş olmak olarak sıralanabilir. Ele gelen ağrısız, sert yapılı, hareketsiz, düzensiz sınırlı kitle, iki meme arasında şekil ve boyut farklılığı gelişmesi, meme cildinde kızarıklık, morluk, çekinti, ödem, meme başında renk değişikliği, kabuklanma, çöküntü, meme başından kanlı veya kansız akıntı, koltuk altında ele gelen şişlikler kanserin belirtileridir” dedi.
Meme kanserinin tedavisinde başarının temel unsurunun erken teşhis olduğunu belirten Dr. Şahutoğlu; “Erken teşhis ettiğimiz hastaların büyük kısmında memenin tamamen alınması gerekmezken Sadece tümörlü alanın alınması yeterli olabiliyor.. Tümörün evresine göre cerrahi tedaviye kemoterapi veya radyoterapi eklenmesi gerekebilir. İleri evre, başka organlara yayılmış tümörlerde tedavi seçeneklerinin daha kısıtlı olduğu unutulmamalı bu yüzden erken tanı için düzenli kontrol ihmal edilmemelidir. Tanı koymada gecikilir ve tümör ileri evrelere ulaşırsa kemo-radyo terapi alma gereksinimi artar ve memenin tamamen alınması şart olabilir” dedi.
Erken teşhis için kadınların kendi bedenini iyi tanıyıp izlemesi, 20 ile 40 yaş arasında her ay Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) yapması gerektiğini belirten Dr. Şahutoğlu; “40 yaşından başlayarak yıllık klinik meme muayenesine ek, iki yılda ya da yılda bir kez mamografi yaptırılmalıdır” dedi.