Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay’ın Milletvekili Sayısı 10’a Düştü!

Yayınlanma Tarihi : 28.06.2024 05:53 Bu haber 43 defa okundu

DEPREMDE 25 BİNDEN FAZLA İNSANIN HAYATINI KAYBETMESİ, GÖÇ EDENLERİN OLMASI HATAY’IN NÜFUS SAYISINI DÜŞÜRDÜ. YSK İLLERİN ÇIKARACAĞI MİLLETVEKİLİ SAYISINI GÜNCELLEDİ VE HATAY’IN MİLLETVEKİLİ SAYISINI 11’DEN 10’A DÜŞÜRDÜ

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay’ın Milletvekili Sayısı 10’a Düştü!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2023 yılı nüfus bilgilerini esas alarak illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını güncelledi. İstanbul için belirlenen milletvekili sayısı iki arttı, Hatay ve Kütahya'da ise birer milletvekili düşüşü yaşandı.

YSK'nın kararına göre, 14 Mayıs 2023 seçimlerine kıyasla bazı illerde milletvekili sayılarında değişiklikler yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan YSK kararına göre, İstanbul'da 2, Hatay ve Kütahya'da birer milletvekili sayısında düşüş yaşandı. Buna karşılık, Bursa, Eskişehir, Tunceli ve Bayburt illerinde birer milletvekili sayısı arttırıldı. Diğer illerin milletvekili sayısında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

YSK'nın kararına göre, Ankara 36, İstanbul 96, Bursa 21 ve İzmir 28 milletvekili çıkaracak. İstanbul için belirlenen milletvekili sayısı 2 artarken, Hatay ve Kütahya'da ise birer milletvekili düşüşü yaşandı.

YSK'nın aldığı bu karar, seçim çevrelerinin ve illerin nüfus değişimlerine bağlı olarak yeniden düzenlenmesini ve ilan edilmesini sağladığı belirtildi.

6 ŞUBAT DEPREMLERİ HATAY’I NÜFUS KAYBINA UĞRATTI

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş’lı merkezlerde en çok yıkımın yaşandığı Hatay’da 25 binden fazla insanın can kaybına ve 600 bine yakın insanın göç etmesine neden oldu.

Kentten göç edenlerin bir kısmı dönerken, bir kısmı da henüz dönmedi. Deprem öncesi göç alan Hatay, deprem sonrası hem depremde can verdi hem de göç verdi.

YSK, 2023 yılı nüfus bilgilerini esas alarak illerin çıkaracağı milletvekili sayılarını güncellemesi sonucunda Hatay’daki nüfus sayısının düşmesi üzerine milletvekili sayısını 11’den 10’a düşürerek güncelledi.

Resmi Gazete ’de yayımlanan YSK kararında, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 5. maddesine atıfta bulunularak, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının, genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasının ardından en geç 6 ay içinde belirleneceği hatırlatıldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol