Gümrük Müşaviri-Araştırmacı-Yazar Mehmet Çardak, Türkiye’nin demir-çelik üretiminin üçte birini Hatay’ın gerçekleştirdiğini söyledi.
Çardak, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay’ın Doğu Akdeniz’in incisi olduğunu vurgulayarak, “Demiryolları, otoyolları, havaalanı, limanları, 2 üniversitesi ve eğitimli insan gücü var” diye konuştu.
Hatay’ın otomobil üretimi için gerekli her türlü altyapıya sahip olmasına rağmen, yerli üretim fabrikasının olmadığına dikkati çeken Çardak, şöyle devam etti:
“Hatay’da beyaz eşya üretimi yok. Ayrıca Hatay körfezde olması nedeniyle gemi ve yat üretimi için gerekli olan her türlü fiziksel üretim koşullarına sahiptir. Gemi ve yat üretimi için İskenderun Körfezi çok uygun bir lokasyondur. İskenderun Körfezi’nde birçok liman var ama tersane yok! İskenderun Körfezi’nden gemi ve yat üretimi yok!
Hatay’ın Meclis’te 10 milletvekili var ama Hatay’ın kaderini değiştirecek siyasetçisi yok!
Siyasetin gündeminde 16 Nisan 2017 Pazar günü oylanacak ‘referandum’ var ama siyasetin gündeminde ekonomi yok!
Hatay’da dağ, deniz, orman, kum ve güneş var ama sosyal tesis yok! Hatay’ın tarihi ve turistik yerleri çok; Saint Pierre Kilisesi, Arkeoloji Müzesi, Habib-i Neccar Camisi, Vakıflı Köyü, Titus Kaya Tüneli, Sokullu Kervansarayı, Hıdırbey Musa Ağacı ve Harbiye Şelalesi var ama Hatay’a gelen turist yok!
HATAY’DA NE VAR NE YOK?
Hatay Doğu Akdeniz’in kraliçesi, medeniyetler bahçesi; barış, kardeşlik ve hoşgörü kentidir!
Hatay; ekonomide, ticarette, tarımda, turizmde ve lojistikte kendi kendine gelişen ve ilerleyen çağdaş ve modern bir kenttir.
Hatay’ın çokça limanları, havaalanı, tren istasyonu, Anadolu ve Ortadoğu ile bağlantılı karayolları, gümrük kapıları var.
Avrupa’yı besleyecek genişlikte ve verimlilikte Amik Ovası var. Ama Hatay’da akıllı tarım yok! Hatay’da tarıma dayalı endüstri yok!
Türkiye’nin pamuk üretimi merkezlerinden biri de Hatay’dır ama iplik fabrikası yok! Oysaki Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep tekstilde çok ileri noktadadır; tekstile dayalı yüzlerce sanayi tesisleri var; dünya markalarına üretim yapıyorlar. Hatay’ın ise tekstil üretiminde adı yok!
Benzer şekilde, verimli topraklarına rağmen Hatay bahçecilik ve seracılıkta da istenilen düzeyde değildir.
Narenciye bahçeleri var, meyve suyu fabrikaları yok! Her türlü meyve üretimi var, reçel üretimi yok! Domatesi, biberi ünlüdür ama salça fabrikaları yok!
Hatay’ın diğer bir adı ‘Medeniyetler Bahçesi’dir ama çiçek ihracatı yok!
Çünkü Hatay’ın sanayide, tarımda, endüstride ve turizmde gelişmesi ve kalkınabilmesi için en başta ekonomiye yön veren ‘Hatay Kalkınma Enstitüsü’ yok!
Çünkü Hatay’da ekonomiye yön veren dinamikler ile iş dünyası temsilcilerinin kurumsal hafızası yok! Hataylılar turizm ve lojistik için teşvik almak istiyor ama Hatay’ı destekleyen hükümet yok! Türkiye’yi 15 yıldır tek başına yöneten güçlü bir iktidar var ama Hatay’ı işsizlik ve fakirlikten kurtaracak, kaderini değiştirecek irade yok! Hataylılarda yüzlerce TIR var ama taşınacak yük yok! Hatay’ın Ortadoğu ülkelerine açılan Cilvegözü ve Yayladağı Gümrük Kapıları var ama Hatay Büyükşehir’de sınır ticareti yok!
Hatay’da iki Devlet üniversitesi var ama özel bir üniversite yok!
Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı bile Hataylı işadamıdır ama Hatay’a yatırım yapan, Hatay’da istihdam yaratan Hataylı sanayici ve işadamı yok!
Hatay’da zenginlik var ama Hatay’da zengin yok!”