İskenderun Çevre Koruma Dernek (İÇKD) Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verilerine göre, Doğu Akdeniz’de Adana-Mersin-Hatay ‘da hava kirliliği bir numaralı çevre sorunu olduğunu açıkladı.
İÇKED Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Türkiye’de hava kirliliğinin başlıca nedenleri arasında ulaşım, konutların ısıtılması gibi faaliyetler ile orman yangınları ile Kömürlü Termik santrallerden ve diğer sanayi tesislerinden atmosfere salınan emisyonlar da düşük hava kalitesine neden olduğunu söyledi.
Akciğer kanseri dahil birçok hastalığa yol açan endişe verici hava kirleticileri arasında parçacıklı madde (PM), Ozon(O3), Nitrojen Oksitler(Nox) ve Azot Dioksit(No2),Kükürt Dioksitler (So2)en önemlileri olduğuna dikkat çeken Kara “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göre, Doğu Akdenizde Adana-Mersin-Hatay ‘da hava kirliliği bir numaralı çevre sorunudur. 2014 Hava kalitesi verileri incelendiğinde Körfezdeki tüm illerde yıllık PM10 ortalamaları Dünya Sağlık Örgütünün klavuz değerlerinde yüksektir” dedi.
ANTAKYA 4 KAT YÜKSEK!
İÇKED Başkanı Kara, Hatay’ın hava kalitesi 2008 den buyana ÇŞB tarafından Antakya’da, 2011 yılından bu yana da İskenderun olmak üzere iki noktada izlendiğine vurgu yaparak “Bu istasyonlardan elde edilen verilere göre; Antakya’da 2014’te yıllık ortalama PM10 değeri 82 ug/m3 tür. Ulusal sınır değeri olan 60 ug/m3’ten %37, Dünya Sağlık örgütünün klavuz değerlerinden ise 4 kat daha yüksektir” diye konuştu.
İSKENDERUN’DA HAVAYI KİRLETEN %96 SANAYİ TESİSLERİ
Kara, İskenderun’da PM10 değerleri 40-70 ug/m3 aralığında olduğunu açıklayarak şunları söyledi: “İskenderun’da Partikül madde emisyonlarının %96’sından sanayi tesisleri sorumluyken, konutların ısıtılması %3,5 dolaylarındadır. İskenderun Körfezindeki yaşam alanlarında mevcut hava kirliliği oldukça yüksektir. Bu nedenle yeni santral projelerinin varlığını yok saysak dahi Adana-Mersin-Hatay illerinin hava kalitesinin birkaç yıl içinde gerilemesi beklenmektedir.”