Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri sonucu, Hatay’da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü kurulmasına dair Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazetede yayımlandı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili hizmetlerin, bilimsel esaslara göre yürütülmesini sağlamak amacıyla oluşturulan Kurul hakkında bilgi verdi. Kendisi de Hataylı olan Yayman, kurul oluşturulmasına dair yazının 25 Eylül 2017’de başbakanlığa ulaştığını, yazının kısa süre içerisinde Bakanlar Kurulu’nda değerlendirildiğini belirtti.
Yayman, açıklamasında ‘Bölgesinde en çok kültür varlığına sahip Hatay’ımız da Kurulun olmaması büyük eksiklikti. Çok şükür bu eksiklik giderildi. Koruma Bölge Kurulu Dinler, Diller ve Medeniyetler şehri Hatay’ın kültürel dokusunun ayağa kaldırılmasında büyük projeleri imza atacaktır.’ dedi.
Bakanlar Kurulu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine Hatay’da bölge müdürlüğü kurulmasına 2 Ekim 2017’de onay verdiğini hatırlatan Yayman, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a tüm Hatay halkı adına teşekkür etti.
Kurumun Hatay’da çok önemli görevler üstleneceğine dikkat çeken Yayman, “Hatay ilimiz, tarihi, doğası, inançlara hoşgörü, sosyal yapısı ile Anadolu’da nadir özelliklere sahip bir şehridir. Hükümetimiz, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün kuruluşunu sağlayarak Hatay’ı bölge müdürlüğü bulunan 28 il içerisine sokmuştur. Bundan sonra şehrimizde bulunan ve başka örneği olmayan kültür varlıklarının, çok daha sistemli bir şekilde korunacağına şüphe yoktur, Hatay’a hayırlı olsun” dedi.
Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tespit edilen korunması gerekli kültür varlıklarının tescilini yapacağını belirten Yayman, kurulun, koruma amaçlı imar planlarını inceleyip, korunması gerekli taşınmaz alanlarını belirleyeceğini, sit alanlarına ilişkin uygulama kararları alacağını anlattı.
Hataylıların bugüne kadar tüm değerlerine titizlikle sahip çıktığını kaydeden Yayman, “Hatay’a en yakın bölge müdürlüğü Adana’daydı ancak artık Bakanlığımız, Hataylı hemşehrilerimizin içinde olacak, yanında olacak, binlerce yıllık kültür mirasımızı çok daha sistemli şekilde koruyacağız” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise konuyla ilgili açıklamasında ‘Anadolu’nun açık hava müzesi niteliğinde olan Hatay’a, Koruma Bölge Kurulunun hayırlı olmasını dilerken Hatay’ın eşsiz tarihi eserlere sahip olduğunu ve Bakanlık olarak bu eserlerin ayağa kaldırılması için gece gündüz çalışacaklarını’ ifade etti.