- Her ramazan iftarın ardından Hataylıların yoğun ilgi gösterdiği, coğrafi işaret belgesiyle tescillenen ve kent ekonomisine büyük katkısı olan künefenin satıldığı meydanda depremin ardından sadece enkaz kaldı
- Künefe ustalarının çoğunun hayatını kaybettiği şehirde 200 civarındaki künefeci dükkanının büyük kısmı kullanılamaz hale geldi
Hatay'da her ramazan iftarın ardından cıvıl cıvıl olan "Künefeciler Meydanı", depremler nedeniyle bu ramazan sessizliğe büründü.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Hatay'da, Türk Patent ve Marka Kurumunca 2008'de tescillenerek coğrafi işaret belgesi verilen künefenin yapılıp satıldığı meydan da enkaza karıştı.
Önceden günde ortalama 20 bin porsiyon künefenin satıldığı şehirde, bu sayı ramazan ayında ve Ramazan Bayramı'nda yaklaşık 2 katına çıkıyordu.
Her ramazan iftarın ardından Hataylıların ve kente gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği, genç yaşlı, kadın erkek büyük bir kalabalığın olduğu meydanda bu ramazan sessizlik ve hüzün hakim.
AA muhabirinin Künefeciler Derneğinden aldığı bilgiye göre, yaklaşık 30 ülkeye gönderilen, yıllık 10 milyon lira civarında ihracat getirisi olan künefeyi yapan ustaların birçoğu depremde yaşamını yitirdi.
Depremlerde kentteki 200 civarındaki künefeci dükkanının büyük bir kısmı kullanılamaz hale geldi.
- AB tescili depremden sonra geldi
Antakya künefesi, deprem öncesi başlatılan süreç kapsamında, 13 Mart'ta Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret listesine girdi.
AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan tescille yöresel üretim tekniklerine uyularak, Hatay il sınırları içinde üretilen Antakya künefesi, her türlü kötüye kullanım, taklit ve çağrıştırmaya karşı AB'de de koruma altına alındı.