UNDP ve ATSO, depremden etkilenen küçük işletmelerin toparlanmasına yönelik bölgesel hibe programı kapsamında Hatay’da hibe almaya hak kazanan işletmeleri açıkladı
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Türkiye'nin güneyindeki 11 ilde depremden etkilenen küçük işletmelerin toparlanmasına yönelik bölgesel hibe programı kapsamında Hatay’da başarılı olan hibe sahiplerini açıklamak üzere 14 Kasım 2023 tarihinde bir araya geldi.
Düzenlenen toplantıya, UNDP Türkiye ve ATSO temsilcileri ve Hatay’da hibe almaya hak kazanan işletmeler katıldı.
Toplantıda açılış konuşması yapan Antakya Ticaret odası Başkanı Hikmet Çinçin depremden dokuz ay geçmesine rağmen sorunların çözülmediğine dikkat çekerek; “İsveç Hükümeti’nin destekleriyle odamız ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından koordine edilen hibe programının ilk sonuçları belirlenmiş olup gerçekleştirdiğimiz lansman toplantısında sözleşmeler imzalanmaya başlandı. Program kapsamında ilimizden 930 işletmeye toplam 50 milyon 665 bin TL hibe dağıtımı gerçekleştirilecektir.” Dedi.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton “Yıkıcı depremlerden dokuz ay sonra bölgenin, gelecekteki refahın bağımlı olduğu sosyal ve ekonomik faaliyetleri eski haline getirmekte zorluk çektiğini görüyoruz. Bu hibeler elbette tüm ihtiyaçları karşılayamaz, ancak bizim amacımız daha genel toparlanma faaliyetlerini hızlandırmaya katkıda bulunmak üzere küçük işletmelerde bir kıvılcım çakmak.” dedi.
Bölgesel hibe programı kapsamında çıkılan çağrıya Hatay’da 5100'den fazla başvuru yapıldı; bu başvurulardan 2840'ı temel kriterleri karşılayarak idari ve teknik değerlendirmeyi geçti; mülakat için 998’i uygun görüldü. Yaklaşık %48'i kadınlara ait işletmelerden oluşan 930 başvuru sahibi hibe almaya hak kazandı.
İsveç Hükümeti’nin finansal desteğiyle UNDP tarafından yürütülen bölgesel hibe programı ile 11 ilde yaklaşık 4.500 küçük firmaya hibe verilmesi planlanıyor.