Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay’da 550 Tıbbı Aromatik Bitki Var

Yayınlanma Tarihi : 07.05.2016 00:00 Bu haber 988 defa okundu

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay'da doğal olarak yetişen çiçekli bitki sayısının 2000 civarında, 300’ünün endemik, 550’sini de tıbbi Aromatik bitki olduğunu söyledi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay’da 550 Tıbbı Aromatik Bitki Var

Hassa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce üreticilere 8 bin adet adaçayı fidesi dağıtım töreninde konuşan İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Bakanlık tarafından Hatay 2015-2017 yılları arasında Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesine Pilot İller arasına dahil edildiğini kaydetti.

İl Müdürü Tüfekçi, küresel rekabet gücümü arttırmak, uluslararası piyasaların talep ettiği kalite ve özelliklerde ıtri ve tıbbi bitkiler ile boya bitkileri üretimini sağlamak ve uluslararası pazarda biyolojik çeşitliliğini avantaja dönüştürmek için çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

300’Ü ENDEMİK 550’Sİ TIBBI AROMATİK BİTKİ

Hatay’ın zengin bir flora ve vejetasyona sahip olduğunun altını çizen İl Müdürü Tüfekçi, “Bugünkü bilgilerimize göre Hatay'da doğal olarak yetişen çiçekli bitki sayısı yaklaşık olarak 2000 civarındadır. Bu türlerden 250-300 tanesi endemiktir. Bu endemik türlerden bir kısmı da Türkiye'de sadece Hatay'da doğal olarak yetişirler. Hatay florasında yer alan bitkilerden 550 tanesi tıbbi aromatik bitki özelliği taşımaktadır” dedi.

ADAÇAYI LAVANTA SAFRAN BAHÇELERİ KURUYORUZ

Ülke olarak tıbbi bitkileri ham olarak ihraç edildiğini, katma değer sağlanmadığına dikkat çeken Tüfekçi “Dünyada bu bitkilerin ekonomik değeri çok yüksek. Amacımız üretmek, analiz etmek, sanayiye kazandırıp mamul olarak ihraç etmektir. Sadece Hatay'da değil, bütün Türkiye için tıbbi ve ıtri bitkiler alanında yeni bir sektör doğuyor. Kırsal kalkınma için çok büyük rolü var, ekonomik açıdan, katma değer açısından da önemli. ilimizde 2016 yılı içerisinde Dörtyol, Kırıkhan Hassa ve Altınözü ilçelerimizde adaçayı, lavanta ve safran çeşitlerinde demonstrasyon bahçeleri kuracağız. Bu proje kapsamında Hassa  ilçemizde bir dönümlük alana 2 çiftçimize 8.000 adet Adaçayı (Salvia fruticosa) viyolde tüplü fidelerimiz Bakanlığımız projesi kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilerek  dağıtımını yaptık" diye konuştu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol