Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay’da 409 bin Suriyeli misafirimiz var

Yayınlanma Tarihi : 28.04.2016 00:00 Bu haber 860 defa okundu

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğinde icra edilecek olan “Türk - Arap İlişkileri: Çok Boyutlu Güvenlik İnşası” ana temalı 4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi’nin açılış resepsiyonu gerçekleştirildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay’da 409 bin Suriyeli misafirimiz var

Antakya Ottoman Otel’de gerçekleştirilen resepsiyona Hatay Valisi Ercan Topaca, Mustafa Kemal Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı  J.Kd.Albay Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ,  Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Süleyman Şensoy, yurtdışından diplomatlar, büyükelçiler, uzmanlar, bilim insanları ve gazeteciler katıldı.

TOPACA: SUYUMUZU, HAVAMIZI PAYLAŞMAKTAN MEMNUNUZ

Hatay Valisi Ercan Topaca burada yaptığı konuşmada dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz Uluslararası Orta Doğu Kongresi’nin resepsiyonunda Hatay olarak çok mutlu olduklarını belirterek,”Orta Doğu ve Türk-Arap ilişkileri konusunda sorunlu bir dönemden geçtiğimiz bu süreçte toplantıda gündeme gelecek konular bizler için yol gösterici olacaktır. Aslında Orta Doğu dediğimiz coğrafya birçok özelliği aynı olan insanların, devletlerin olduğu bir coğrafyadır. Aynı zamanda uzunca bir süredir de birçok huzursuzluğun, çatışmanın olduğu bir coğrafyadır. Hatay bu çatışmalardan doğrudan etkilenen illerden biridir. Şu an itibariyle Hatay’da 409 bin Suriyeli misafirimiz var. Biz onları ülkemizde bu sıkıntılı dönemde misafir etmekten, onlara yardımcı olmaktan, onlarla ekmeğimizi, suyumuzu, havamızı paylaşmaktan memnunuz. Çünkü onlar bizim dostlarımız, kardeşlerimiz. Çok fazla değil 100 yıl önce aynı devletin pasaportunu taşıyan insanlardık. Bugün biz bu dostluğun, kardeşliğin gereğini yapıyoruz. Temennimiz onların ülkelerinde barışın sağlanması ve sağ salim ülkelerine dönmesidir” dedi.

Hatay ile ilgili birkaç hususa değinmek istediğini dile getiren Vali Topaca Hatay’ın dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu ifade ederek, ‘’Dünyada hayatın var olduğu andan itibaren Hatay insanların yaşadığı bir yer olmuştur. Dolayısı ile burada her inançtan, kültürden, ırktan ve her renkten insan var. Hatay bu yönüyle hoşgörü şehri olarak ön plana çıkıyor. Bu şehirde hiç kimse derisinin renginden, dininden, mezhebinden veya ait olduğu milletten dolayı yadırganmaz” dedi.

Misafirlere Hatay’da görmeleri gereken birkaç eser tavsiyesinde bulunan Vali Topaca, ‘’Kentimizin en önemli mekanı Kuran-ı Kerim’de Yasin-i Şerif suresinde ismi geçen Habib-i Neccar Cami’nin bulunduğu mekanlardır. Habib-i Neccar Hz. İsa’ya inanmış bir Hristiyan’dır. Böyle bir insanın adına bu kentte bir cami var. Bu cami 636 yılında 2. Halife Hz. Ömer zamanında yapılmıştır, görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca Hristiyanlık açısından çok önemli olan St. Pierre Kilisesi bizim ilimizde bulunmaktadır. Burası mağara kilisedir ve taştan oymadır. Bunun dışında Hatay Arkeoloji Müzesi’ni de görmenizi arzu ederiz. Orada bütün kültürlerden, medeniyetlerden eserler var. Özellikle mozaikler görülmeye değer” dedi.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Süleyman Şensoy ise Uluslararası Orta Doğu Kongresi’nin 4.sünü yaptıklarını ve belli bir kurumsal olgunlaşmaya eriştiklerini belirterek, ‘’Bu yıldan itibaren çok farklı bir proses izleyeceğiz. Bölgemiz bir tarihsel türbülanstan geçiyor. Hatay bu türbülansın tam merkezinde olmasına rağmen hem kendi başarı hikayesini devam ettiriyor hem de bölgenin sorunları için inisiyatif alıyor. Türkiye’nin ilk 10 büyük ekonomisinden biri Hatay ve ilin nüfusuna yakın bir sayıda Suriyeli misafirlere ev sahipliği yapıyor. İnşallah bu türbülansın şiddeti azalıyor ve istikrarla birlikte Hatay yaptığı tüm fedakarlıkların karşılığını görmeye başlayacak. Bölgede bugünü ve geleceği nasıl yöneteceğimiz konusunda bu akademik platformun önemli bir işlev gördüğü ve göreceği kanaatindeyim. Sizi öldürmeyen şey güçlü yapar. Hep birlikte daha güçlü olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Katar Silahlı Kuvvetler Çalışmalar Merkezi Komutanı Tümgeneral Sarad Ali Alnoumi Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’ya  Katar’ı sembolize eden bir hediye Vali Topaca ise Alnoumi’ye İlimiz Samandağ ilçesinde yetişen ve konunun uzmanları tarafından dünyanın en iyisi olarak kabul edilen kamışlarından yapılan ney hediye etti.

4.Uluslararası Orta Doğu Kongresi; Orta Doğu’da Türkiye ve Arap ülkeleri arasında değişen güvenlik, savunma ve güç parametrelerini sağlıklı yönetme, karşılıklı derinleştirme konusunda ortak bilinç oluşturulması yönünde katkı sağlamayı amaçlıyor.

 Kongrenin alt başlıkları; “Çok Boyutlu Güvenlik İşbirliği: Siyasi, Stratejik ve Ekonomik Temeller’’, ‘’Savunma ve Uzay Sanayii: Fırsatlar ve Riskler’’, ‘’Yumuşak Güç İnşası ve Beklenti Yönetimi: Deneyimler, Kazanımlar’’, ‘’Siber Güvenlik İşbirliği (Siber Ordu Yarışları)’’ ve ‘’Çok Boyutlu Tamamlayıcı ve Güvenlik İşbirliği (Çevre, Terörizm, Kaçakçılık, Enerji, Gıda, Su Güvenliği, Nüfus, Sağlık, İklim, Şehir Planlaması, Teknoloji vb.) olacak.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol