ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ve Antakya Organize Sanayi Başkanı Tahsin Kabaali Bloomberg TV’de yayınlanan ‘Anadolu Notları’ adlı programın canlı yayın konuğu oldular. Çinçin ve Kabaali Programda Hatay ekonomisi ile ilgili soruları yanıtlandırdı.
“SAVAŞIN YARALARI HIZLA SARILMALIDIR”
Programında açıklamalarda bulunan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “atso olarak bölgenin ve ülkenin en başarılı projelerini üreten odaların başında gelmekteyiz. Mesleki Eğitim Projeleri gibi önemli çalışmalara imza attık. Özel durum içeren Türk vatandaşları ve göçmenlere dönük mesleki eğitim projelerimiz devam ediyor. Mesleki eğitim okulunun da arsası tahsis edildi bu konuda çalışmaları başlattık. Biz savaşın yaralarını sarma ve meslek probleminin bir nebze de olsa iyileştirilmesini amaçlıyoruz.” dedi.
“HATAY’IN MÜZELER ŞEHRİ OLMASI LAZIM”
Çinçin: “2011 yılından beri küçülen bir Hatay ekonomisi var. Hatay kaliteli enerji konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Elektrik bazında ciddi problemler söz konusu. OSB ve işletmeler bir yana hane halkları da bu durumdan oldukça şikâyetçiler. Genel olarak söz etmek gerekirse ekonomik açıdan Pazar arayışları sürmeli ve Hatay’da seferberlik ruhu ile ekonominin güçlendirilmesi sağlanmalıdır. Bunun dışında bölgesel tanıtımlarla ilgili olarak mutfağımızı tanıtacak bir müze açılışımız olacak. Aslında Hatay’ın müzeler şehri olması lazım” dedi.
“KARDEŞKANININ DURMASINI ARZULUYORUZ”
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin: “Suriye iç savaşının neticelenmesi, Mısır ve Rusya ile olana ikili ilişkilerin daha iyi bir seviyeye gelmesini umut ediyoruz. Mozaikler medeniyetler şehrimizin daha iyi bir notada olmasını istiyoruz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. İnsani açıdan bu kardeşkanının durmasını arzuluyoruz” diye konuştu.
“TEŞVİK PROGRAMLARINA SURİYE KRİZİNDEN ETKİLENEN İLLER ALINMALIDIR”
Antakya Organize Sanayi Başkanı Tahsin Kabaali: “152 hektarlık alanda tam kapasite ile çalışıyoruz. Büyüme planlarımız 5 yıldan beri devam ediyor. Çalışmalarını tamamladığımız 130 hektarlık alanın bir kısmını yılsonuna kadar yatırımcılarla paylaşmayı planlıyoruz. Ekonomik olarak en acil ihtiyacımız yatırım iklimi olacağı anda motivasyonları yükseltecek teşvik programlarına başta Suriye krizinden etkilenen illerin alınmasıdır” dedi.
“HATAY’IN EKONOMİK KAYBI KAPATILMALIDIR”
İhracatta ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Demir-çelik sektörü 5 yıldan beri gerileme yaşanmaktadır. Türkiye’nin en büyük organize sanayi sitesi bölgemizde kuruluyor. Hazırlıklarımız ve ihracat potansiyelimiz ciddi miktara gelecektir. Bu süreç içerisinde 2013 yılında devlet yatırımları açısından örnek yıl olarak nitelendiriyoruz. Tekrar o noktalara gelmek tek amacımızdır. Hatay’ın ekonomik kaybının kapatılması için sanayiciler ve oda başkanları olarak elimizden gelenin en iyisini yapmak için çabalıyoruz. Devletten beklentilerimiz ise gerekli yatırımların yapılması yönündedir” ifadelerini kullandı.