Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay teşvik desteği bekliyor

Yayınlanma Tarihi : 20.01.2017 00:00 Bu haber 707 defa okundu

MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu,  “Hatay İlinin Sorunları Hakkında”  TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alarak konuyu tekrar Meclis gündemine getirdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay teşvik desteği bekliyor

Ahrazoğlu gündem dışı konuşmasında; “Hatay İlinin, Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan kapısı, dünya üretim ve tüketim üsleri arasındaki geçiş noktası olduğunu belirterek aşağıdaki ifadelerde bulunmuştur: “Hatay ilinin ekonomik ana sektörleri ticaret, tarım, sanayi ve ulaşımdır. Hatay ilinde demir çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler başta olmak üzere, yaş sebze ve meyve ile narenciye üretimi ve ihracatı yoğun olarak yapılmaktadır” dedi.

Ahrazoğlu konuşmasında, devamla şi ifadelerde bulundu: “Hatay, taşımacılık sektöründe 9 bine yakın tır filosuyla ulaşım sektöründe önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Hatay'ın 2014 yılı ihracatı 2 milyar 70 milyon dolar olup 2015 yılında yüzde 13 azalarak 1 milyar 793 milyona gerilemiştir. 2016 yılında ise ilk on aylık dönemde yüzde 7,4 azalarak 1milyar 348 milyon dolar olmuştur. İhracatımızın yüzde 60'ını oluşturan iki üründen bir tanesi demir çelik sektörü olup 2010-2015 yılları arasında ciddi bir artış olmazken sektör ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Yaş sebze ve meyve ihracatı aynı yıllarda 434 milyon dolardan 390 milyon dolara düşmüştür. Bugün Ro-Ro taşımacılığının Süveyş Kanalı, Kızıldeniz ve Duba Limanı güzergâhında yapılmasından dolayı, tır başı Ro-Ro taşıma maliyetleri önemli ölçüde artmıştır. Bu nedenle ilimiz ihracatçısı ve taşımasının da teşvik kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Nakliyecilere tır başı bin dolardan az olmamak üzere teşvik verilmesi gerekmektedir. Teşvik kapsamında Hatay dördüncü bölgede yer alırken altıncı bölge kapsamına alınması gerekmekte veya cazibe merkezi ilan edilen iller arasına Hatay'ın da muhakkak dâhil edilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan en önemli çıkış kapılarından Cilvegözü ile birlikte Yayladağı Sınır Kapısı'nın tır geçişlerine kapalı olması Hatay ekonomisini zarara uğratmıştır. Güvenlik gerekçesiyle güvenlik önlemlerinin artırılması ve denetimlerin yapılması şartıyla, Yayladağı Sınır Kapısı'nın transit tır geçişlerine açılması gerekmektedir.”

Hatay'ın sulanabilir arazi varlığının toplam tarım arazisi içerisindeki payının yüzde 51 olduğunu ve Reyhanlı barajının bitmesiyle bu oranın daha da artacağını belirten Ahrazoğlu, “2015 yılında bitirilmesi planlanan Reyhanlı barajı hâlâ bitirilememiştir. Ayrıca, Menzelet Sulama Projesi kapsamında Tahtaköprü Barajı'nın set yüksekliği ve depolama kapasitesinin artırılması kanallar ile tünelin bir an önce bitirilmesi ve yapımı devam eden Reyhanlı barajına bağlantısı hâlâ sağlanamamıştır. Geçen yıl, proje bedeli olarak 770 milyon Türk lirası olan toplam proje tutarından 2016 için 100 TL ayrılmış, bu yıl için de aynı ödeneğin gönderilmiştir. Bu da bu projenin 2019 yılı olarak bitirilmesini mümkün kılmamaktadır. Hatay'a yapılan kamu yatırımları miktarı muhakkak artırılmalıdır” dedi.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol