Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Epilepsi Araştırmalarında Yenilikçi Proje

Yayınlanma Tarihi : 23.01.2025 03:23 Bu haber 73 defa okundu

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Hatice Doğan Göçmen’in TÜBİTAK tarafından desteklenen projesi, epilepsi tedavisinde yenilikçi yaklaşımlara öncülük etmeyi hedefliyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Epilepsi Araştırmalarında Yenilikçi Proje

"Deneysel Temporal Lob Epilepsi Modelinde Semaforin Proteinlerinin Nörofilin/Pleksin Reseptörlerine Bağlanmasını Hedef Alan MikroRNA Alanlarının Araştırılması" başlıklı proje, epilepsinin hücresel ve moleküler mekanizmalarına dair önemli sorulara yanıt arıyor.

Epilepsi Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar

Dünya genelinde 50 milyondan fazla insanı etkileyen epilepsi, tedavisi tam olarak mümkün olmayan kronik bir nörolojik hastalık. Mevcut ilaçlar hastaların sadece %66’sında etkili olurken, %20-30’unda farmakorezistans (ilaç direnci) gelişiyor. Bu durum, epilepsinin altında yatan mekanizmaları daha detaylı anlamayı ve yeni tedavi stratejileri geliştirmeyi zorunlu kılıyor.

Dr. Doğan Göçmen’in yürüttüğü proje, epilepsi hastalığının karmaşık yapısını anlamak için semaforin proteinleri ve mikroRNA’lar üzerine odaklanıyor. Bu proteinler,  farklı fizyolojik sistemlerin fonksiyonları ve gelişiminde temel hücre fonksiyonlarını düzenleyen sinyal molekülleri olup sinir sistemindeki sinyal iletiminden nörodejeneratif bozukluklara kadar birçok alanda kritik rol oynuyor. MikroRNA’lar ise hücresel süreçlerdeki düzenleyici etkileriyle epilepside önemli bir araştırma alanı oluşturuyor.

Gelişmiş Araştırma Teknikleri Kullanılıyor

Proje kapsamında, Wistar albino türü sıçanlarda deneysel temporal lob epilepsi modeli oluşturuluyor. Bu model, epilepsiye neden olan moleküler ve biyokimyasal değişimlerin araştırılmasına olanak sağlıyor. Semaforin proteinlerinin reseptörleriyle etkileşimleri ve bu süreçte mikroRNA’ların rolü, moleküler yöntemlerle detaylı bir şekilde incelenecek.

Hedef: Tanı ve Tedavide Yenilikçi Çözümler

Proje sonunda, epilepsinin moleküler mekanizmalarına dair yeni veriler elde edilmesi ve bu verilerin hem tanı hem de tedavi süreçlerinde yenilikçi yaklaşımlara kapı aralaması bekleniyor. Dr. Doğan Göçmen, bu çalışmaların gelecekte epilepsi tedavisinde daha etkili ve kişiselleştirilmiş yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyor.

Proje Detayları

12 ay sürecek olan proje, 1 milyon TL bütçe ile yürütülüyor. Dr. Doğan Göçmen’in yürütücülüğündeki 5 kişilik ekip, üç araştırmacı ve iki bursiyer öğrenciden oluşuyor.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol