Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay için yılmadan çalışacağız

Yayınlanma Tarihi : 18.10.2016 00:00 Bu haber 786 defa okundu

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin Mazman Medya Show Grubu radyolarında Cem Pehlivan’ın sunduğu programın canlı yayın konuğu oldu.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay için yılmadan çalışacağız

Çinçin programda Hatay ekonomisinin durumundan ve dar boğazdan çıkış reçetelerinden bahsetti. Çinçin programda yaptığı açıklamada, “Oda üyelerimize ve Hatay halkı için daha çok çalışıp istihdam yaratacağız. Hayat işadamları için oldukça zor. Ama biz yılmadan çalışacağız” dedi.

Çinçin açıklamasını devamında, “Hatay 2011 yılının Kasım ayına döndüğümüz vakit Suriye ve Ortadoğu ile iyi ilişkiler sayesinde Mortgage krizini bile büyüyerek atlattı. Ancak 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle aylar geçtikçe krizi en çok hisseden il yine Hatay oldu. Hatay vize muafiyeti nedeniyle ekonomik olarak iyi yoldaydı, AVM gibi yatırımlar yapıldı. Hatay’a olan ilgi de artmıştı. Bu aşamada Arap-İsrail barışını hayal ederken iç savaşla karşılaştık. Biz hem dünyadaki hem de yerel sorunlardan etkileniyoruz. Cilvegözü’nün kapanması demek 2 Milyar dolarlık ticaret hacminin de kapanması demektir. Bu Türkiye için önemli olmayabilir ama 5 senelik savaş olmasaydı şimdi ticaret miktarı 10 Milyar Dolar’ı aşmış olacaktı. Şimdi biz kaybettiğimiz kardan vazgeçtik ciddi anlamda zarar ettik. İstanbul’dan sonra en büyük ticaret filosuna sahibiz. Nakliye firmalarımız, taşımacılarımız Mısır ile olan sorunlar dolayısıyla daha ilerideki ülkelere taşımacılık yapmaya başladı. Bu da ciddi bir maliyeti getirdi. Cilvegözü açıkken en uzak mesafeye 7 günde ulaşılırken şu an 25 günü bulabiliyor. Rekabet gücümüz de zayıf olduğumuz için işletmeler zarar etmeye ve kapanmaya başladı” ifadelerini kullandı.

ORGANİZE SANAYİ HAMLESİ OLDUKÇA FAYDALI

İskenderun’da yatırımcılar sırada bekliyor ve yer dar diyen Çinçin açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü, “Bu yüzden proje bölge için yararlı olacaktır. Projenin bütçesi hazır değil ama proje ilerliyor. Biz yatırım yaparken tarım alanlarına yatırım yapabiliyoruz. Ama bu proje ile bu risk de ortadan kalkacak. Körfezde bu boyutta proje için yer yok. Bu yüzden bölge önemli bir üretim merkezi olacaktır. Sınır vilayetlerinde ticari hareketliliğe yol açacak tünel projesi son derece olumlu olacaktır.

SURİYELİLERİN EĞİTİME DE İHTİYACI VAR

Suriyeliler ülkemize zorunlu olarak yerleşmek zorunda kaldık. Bizler de şimdiye kadar sadece beslenme, barınma ihtiyaçlarını karşıladık. Ama bu insanların Türkçe öğrenmesine, eğitime hatta psikolojik desteğe de ihtiyacı var. Antakya Halep’e 80 km mesafede ama bundan dolayı herhangi bir sorun yaşamadık. Reyhanlı olayı yaşandı ama bu olaylar ülkenin her yerinde yaşanıyor. Bu problemler yatırımcı için risk oluşturuyor. Darbe sürpriz ve üzüntü kaynağı oldu. Şehit haberlerini üzüntüyle karşılıyoruz. Bu gibi durumlar olağanüstü koşulları gündeme getirdi. Olağanüstü Hal’i kabul ettik ancak normalleşmeye ihtiyaç var. Yatırımcı güvenli bir liman arar. Biz de çok çalışarak ülkemiz normalleştirmek zorundayız.

GENÇ GİRİŞİMCİYİ ÖNEMSİYORUZ

Girişimcilik eğitimi veriyoruz. Eğitim alanlar 150 Bin TL’ye kadar kredi ve 50 Bin TL hibe alabiliyor. Biz bu projeyi iş dünyasına yeni girişimciler kazandırmak adına yapıyoruz. Bu işleri takip etmeyi sürdürüyoruz. Odamız AB projelerinden 37 Milyon Euro aldı. ANMOGEP projemiz de bitti. Bu yılbaşında açılışını yapacağız. 1500 KOBİ’ye hizmet verecek Mobilya tesisimizi de hizmete böylece açmış olacağız. Mobilya İhtisas Sanayimiz önemli. Birçok ilden önce bu sektörde yer almamıza rağmen pek çok ilin gerisindeyiz. Ümit ediyorum ki önemli markalar da bizden çıkacaktır.”

KULÜPLER SPOR ADAMLARI VE TÜCCARLARCA YÖNETİLMELİ

Çinçin açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı, “Spor kenti olmak, sporla anılmak bir kent için oldukça önemlidir. Ülke olarak spora ciddi yatırımlar yapıyoruz. Futbolsuz bir kent düşünülemez. Biz de Hatayspor’u bir dönem yönettik. Şu anda Büyükşehir Belediyesi futbola el attı. Kendilerini teşekkür ediyoruz. Ancak futbolda mali kriterleri uygulamak gerekiyor. Borçsuz bir kulüp yaratmak zorundasınız. Borcu doğru yönetmek gerekiyor. Futbolu futbol adamlarıyla tüccarların ortak yönetilmesi lazım. İngiltere’de her kulüp sahiplendirilmiş ve bir yatırım aracına dönüştürülmüş. Yöneticilerimiz kulüplere ciddi borç yükü bırakıyor. Hatayspor eski Başkanı Jan Baram Hatayspor’dan 6 Milyon TL alacaklıyım dedi ve bıraktı. Şimdi bu borç çözülemiyor. Spor kulüpleri bu şekilde idare edilemez. Oda üyelerimize ve Hatay halkı için daha çok çalışıp istihdam yaratacağız. Hayat işadamları için oldukça zor. Ama biz yılmadan çalışacağız.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol