Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hatay Haahaları Belgeseli New York’ta

Yayınlanma Tarihi : 13.10.2022 10:42 Bu haber 293 defa okundu

ARAŞTIRMACI GAZETECİ-YAZAR KALAYCIOĞLU’NUN KAYNAKLARINDAN YARARLANILDI

Paylaş Paylaş Paylaş
Hatay Haahaları Belgeseli New York’ta

Antakya, İskenderun, Altınözü, Samandağı’nda yapılan çekimlerde, haaha geleneğinin tarihinin antropolojik ve tarihsel belgelerle açıklandığı, Prof. Dr. Bülent Arı ve Araştırmacı Gazeteci Yazar Mithat Kalaycıoğlu’na ait kaynaklardan ve sözlü tarih görüşmelerinden yararlanıldığı bildirildi.

Arapça’da tezahürat anlamına gelen zılgıt adlı nidânın evrilmiş formu olan ve 4lü dizeler halinde, murabbâ olarak okunan haahaların, misafirlik, kına, düğün, asker uğurlaması, sünnet gibi özel günlerin vazgeçilmez ögesi olduğu, Prof. Cereci’nin belgeselinde çok sayıda haaha örneğine yer verildiği dile getirildi.

Belgeselde Prof. Dr. Osman Biçer, Dr. Öğr. Üyesi Nil Çokluk, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Atay, Doç. Dr. Yusuf Okşar, Nazlı Betül Çam, Cafer Yaylacı, Senem Biter, Onur Samsum’un koordinatör, Murat Çam’ın kurgu Akademisyen ve belgesel yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilen ve Hatay’ın binlerce yıllık geleneği haahaları konu edinen Hatay Haahaları adlı belgesel 2023 yılında Amerika birleşik Devletleri’nin New York kentinde düzenlenen Slim Cinema Festival’inde gösterilecek.

Ortadoğu coğrafyasının hemen hemen tümünde yaygın olan zılgıt kültürünün Hatay’daki yansıması olan ve kökeni Asur Medeniyetine kadar dayanan Hatay haahalarını konu edinen belgeselin, kadim şehir Hatay’ın çok eski bir sözlü kültür örneğini ortaya koyduğu belirtildi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından, 2 yıl süren bir çalışmanın sonunda çekilen belgeselde, Hatay ve ilçelerinde yaşayan haaha geleneğinin, çoğunluğu Arapça ve Türkçe olan örneklerle anlatıldığı belirtildi. 

PROF. DR. ARI VE operatörü olarak görev aldığı, Bülent Ateş’in filmin müziklerini yaptığı öğrenildi.

Şubat 2023 tarihinde Fransa’da uluslararası prömiyerini yapacak olan belgeselin, ardından Kanada’da gösterime gireceği ve daha sonra Sofya’da gösterim listesine alındığı bildirildi. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, çoğunluğu etnik kültürlerle ilgili, Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice 30’a yakın belgesel çektiği ve 60tan fazla ülkede festivallere katıldığı bildirildi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol