Hatay Tabipler Odası Başkanı Sadık Nazik, korona virüsü vakalarında Hatay genelinde ciddi bir artış yaşandığını ileri sürerek, “Hatay Devlet Hastanesi, Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi pandemi hastanesi oldu. Filyasyon ekibi çok yetersiz, sağlık personelleri hastalara yetişemiyorlar” dedi.
1 Haziran’dan önce Hatay’ın iyi olduğunu, vakaların 1 Haziran itibariyle artışta olduğunu, son süreçte de doruk noktasına ulaştığını belirten Nazik, “Hatay’ın Arap ülkeleriyle bağı var. Suriye ile sınır. Antep’e İstanbul’a geliş gidişler çok sık oluyor. Bu seyahatler vakaları arttırdı. Bir de havalar sıcaktı, artık soğumaya başladı. Bunların hepsi vakaların artmasında etkili oldu. Yine her yerde olduğu gibi cenazeler, taziyeler de buralarda vakaları arttırdı” şeklinde konuştu.
HATAY’DA RAKAMLAR AÇIKLANANIN ÜSTÜNDE
En sıkıntılı bölgelerin sanayi ve işçilerin toplu çalıştığı yerler olduğunu vurgulayan Nazik, işçilerin servislerde üst üste çalıştığını, çalışma yerlerinde de iç içe olduklarını vurguladı. Kaymakamın, belediyelerin, yerel yöneticilerin daha fazla sorumluluk almaları gerektiğine vurgu yapan Nazik, “Maske ve mesafe konusunda daha bilgilendirici ve sorumluluk alan çalışmalar yapılmalıydı. İl dışına çıkanlar sınırlandırılmalı, yurt dışından gelenler sınırlandırılmalı, halka gerçek rakamlar söylenmeli. Hatay’da rakamlar açıklananların üstünde. Hastaneler dolu, evden tedavi görenler var. Halk gerçekleri öğrenirse daha tedbirli olur” şeklinde konuştu.
ACİL ÖNERİLER
Nazik, gelinen noktada salgın politikasının bütünüyle iflas ettiğini, Bakanlığın sadece maske-mesafe-hijyen ile salgını önleyebilirim zihniyetinin başarısız olduğunu öne sürerek, acil alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
-Tüm ülkede iller arası giriş-çıkış kısıtlaması, 14 güne kadar toplumsal hareketliliğin azaltılması/sokağa çıkma kısıtlaması, temel/zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması olmak üzere virüsün yayılmasını azaltacak/durduracak önlemler hızla hayata geçirilmelidir.
-Salgının kontrol altına alınamamasının sorumluluğunu vatandaşlara yıkıp sadece “Maske-Mesafe-Hijyen” tekerlemesiyle pandemiyle başa çıkılamaz. Yapılması gereken, Dünya Sağlık Örgütü’nün başından beri önerdiği gibi çok sayıda test yaparak hastalık tanısı konanlara katı bir izolasyon uygulamak, evde izolasyon koşullarının sağlanamadığı durumlarda yerel yönetimlerle de iş birliği yaparak barınma olanakları sağlamaktır.
- Covid-19 dışı hastaların aylardır ertelemek zorunda kaldıkları sağlık hizmeti ihtiyacı daha fazla bekletilemez. Bölge ve nüfus özellikleri dikkate alınarak “pandemi dışı hastaneler” belirlenmeli ve ilan edilmelidir.