Hatay Mahalli Haber
MENÜ

“HATAY; BİR DÜNYA ŞEHRİ”

Yayınlanma Tarihi : 06.02.2016 00:00 Bu haber 316 defa okundu

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Habertürk TV’de Gazeteci Noyan Doğan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Bakış’ adlı gündem değerlendirme programının canlı yayın konuğu oldu.

Paylaş Paylaş Paylaş
“HATAY; BİR DÜNYA ŞEHRİ”

Fark yaratanlar, gözden kaçanlar, ilginç projeler ve Hatay’la ilgili önemli konuların konuşulduğu programda Başkan Savaş, Gazeteci Noyan’a ilimizle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

OLAYLAR, HATAY EKONOMİSİNİ ETKİLEDİ

Programa, Suriye’de yaşanan gelişmelerin Hatay’a olan etkilerine dair bir analizle başlayan Başkan Savaş, “Hatay ekonomisi çok aktif bir ekonomiydi. Çimento ve demir- çelik sanayisi olumsuz etkilendi. Yaşanan olumsuz gelişmeler öncesinde kentimizde 11 bin tır ihracat için çalışıyordu ancak bu rakam savaş sonrasında 2 bin 500’e düştü. Geçtiğimiz yıllarda 250 milyon dolar ihracat yapılmış ama bu rakama ulaşmak şu anki şartlarda mümkün değil. 5 yıl önce Hatay’a çantacı diye tabir ettiğimiz bir topluluk gelir şehirde haftalık veya günübirlik alışveriş yapardı. Bu insanların şehre gelmesiyle esnaf ciddi oranda kazanıyordu. Yaşanan olumsuzluklar sebebiyle birçok sektör batma noktasına geldi. Yaş sebze ve hububat ihracatımız durma noktasına geldi. Bu da insanlarımızın moral ve motivasyonunu düşürdü“ dedi. 

HATAY’I FUARLARDA TANITIYORUZ

Hatay’ı bir cazibe merkezi haline getirmek için çaba harcadıklarını vurgulayan Başkan Savaş, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen EMITT Fuarı’nın Hatay’a kazanımlarıyla ilgili olarak, “Turizmi geliştirmek için yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılıyoruz, iş dünyasıyla birlikte hareket ederek ilimizin turizm potansiyelini geliştirme yolunda önemli adımlar atıyoruz. Turizm ve seyahat alanında dünyanın en büyük ilk 5 fuarı arasında olan EMITT’ten sonra, dünyanın en büyük emlak ve gayrimenkul fuarı sayılan MIPIM’e de katılarak Hatay’a dünyadan fon kazandırarak yatırım yapılmasını sağlamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

NEGATİF ALGI İDDİALARI YERSİZ

Hatay’daki ekonomik faaliyetlerin son 5 yılda özellikle Ortadoğu’daki gelişmeler neticesinde büyük sekteye uğradığını kaydeden Başkan Savaş, ekonomik faaliyetlere yeni bir ivme kazandırmak için büyük çaba harcadıklarını ve hemşehrilerinin ekonomik faaliyetlerinin önünü yeniden açmaya çalıştıklarını söyledi. Hatay’ın her anlamda gelinebilir, yatırım yapılabilir, kültürel, tarihi ve gastronomik zenginlikleriyle dünyaya hitap eden bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Savaş, medya kanallarının bu bağlamda Hatay’da savaş yaşandığına dair yarattığı negatif algının yersiz olduğunu da dile getirdi.

LEZZETLERİ GELİN YERİNDE TADIN

Sunucu Noyan’ın dünyanın dikkatini çeken Hatay’ın yemekleriyle ilgili olarak sorduğu soruya esprili bir şekilde yanıt veren Başkan savaş, Noyan’ı Hatay’a davet ederek lezzetleri yerinde tatması tavsiyesinde bulundu. Hatay’da ticaret nedeniyle çok geniş bir yemek kültürü olduğunu kaydeden Başkan Savaş, tescilli 600 yemeği olan Hatay’ın bu gastronomik zenginliğini daha da geliştirmek üzere çalışmalar yaptıklarını ve büyük fotoğrafta Hatay’ı; tarih, kültür ve gastronomisi zengin Medeniyetler Şehri olarak görmek istediklerini ifade etti.

KAZMAYI NEREYE VURSANIZ TARİH FIŞKIRIR

Mozaik zenginliğin de konuşulduğu programda, dünyanın en büyük arkeoloji müzesinin Hatay’da olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, “Hatay’da kazmayı nereye vursanız tarih fışkırıyor. Biz teleferik yapımına başladığımız yerde yaptığımız çalışmalarda sırasıyla Osmanlı, Bizans, Roma ve Helenistik dönemlerin eserlerine rastladık. Hatay böylesine zenginliklere ev sahipliği yapmış bir şehir” dedi.  

ALTYAPIYA EN FAZLA YATIRIM YAPAN BÜYÜKŞEHİR OLDUK

Hatay’da gerçekleştirilen önemli hizmetlere de değinen Başkan Savaş, “Öncelikle Hatay’ın temel ihtiyaçları olan temiz su, altyapı ve üstyapı çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. 15 ilçede su ile problemleri dönemimizin sonuna kadar çözülmüş olacak. İçme suyu kanalizasyon ve atık su arıtma problemlerini çözerek Hatay’ı sağlıklı bir suyla buluşturmak için seferber olmuş durumdayız. Türkiye’de büyükşehir statüsüyle hizmet veren belediyeler arasında altyapıya en çok para harcayan belediye Hatay Büyükşehir Belediyesi’dir. Geçen sene altyapı çalışmalarına 118 milyon Türk Lirası harcadık. Temel ihtiyaçları karşılanan bir şehre büyük projelerle vizyon kazandırabilirsiniz. Medeniyetler Otogarı Projesi ile geçmişten bugüne kadar şehrimizde yer etmiş uygarlıkların bıraktığı izleri, motifleri ve figürleri sergileyebileceğimiz bir otogar projesine başladık. Eski sanayi, eski otogar ve sebze halini kapsayan bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıyoruz. Tarihi sit alanı içerisinde yer alan ve ciddi bir tarihi potansiyele sahip bu bölgede titizlikle yürütülecek bir proje hazırladık. Daha modern daha yaşanılabilir bir Hatay için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Programı takip eden izleyicilerden gelen Samandağ ve Payas ile ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Savaş, Payas’taki tren yolunda yürütülen çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını, Samandağ’daki temiz su ve altyapı çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Sahillerde yeni destinasyon alanları oluşturmak üzere karada ve suda bir temizlik filosu oluşturduklarını kaydeden Başkan Savaş, hemşehrilerine sahil güvenlik hizmeti sunduklarını da sözlerine ekledi.

MAKAM BELEDİYECİLİĞİ YAPMIYORUM

Belediyecilik çalışmalarıyla ilgili olarak Sunucu Noyan’ın sorduğu soruya cevap veren Başkan Savaş, “Makamımda oturarak koltuk belediyeciliği yapmıyorum. Hemşehrilerime hizmet noktasında Hatay’ın her yerindeyim. Çalışmaları yakından takip ederek bilgiler alıyorum. Halka hizmet için varım” dedi.

HATAY, ZORLUKLARI AŞACAKTIR

Başkan Savaş, tüm dinlerin bir arada huzur içinde yaşadığı Hatay’ın, tarih, kültür ve medeniyetler beşiği bir şehir olma özelliğiyle dünyada bir istisna olduğuna vurgu yaparak, “Hatay Anadolu’nun ilk havrasına ve Hıristiyanların ilk mağara kilisesine ve Müslümanların ilk camiine ev sahipliği yapıyor. Hıristiyan kelimesi ilk kez Hatay’da kullanılıyor. Müslümanlar yaptıkları ilk camiye Hıristiyanlığı benimsemiş bir insan olan Habib-i Neccar’ın adını veriyor. Böyle bir hoşgörü kültürünün ürünü olan Hatay’da makro düzeyde bir din, mezhep ve etnik temellere dayalı savaşlar yaşanmadı. Tarihi boyunca dışarıdan yönelen tehditlere karşı tek vücut olmuş bir şehir” diyerek kadim şehir Hatay’ın içinde bulunduğu kötü ve zorlu günlerden yine birlik olarak ve kenetlenerek çıkacağından kimsenin şüphe etmemesini istedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol