Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan gelenek:” Sebil Kültürü”
Kandil geceleri veya Cuma namazı sonrasında yöresel kıyafetli sırtında güğümden doldurduğu meyan şerbetini “Sebil” söylemleri eşliğinde dağıtan ustaları görmeyenimiz yoktur. Sebil kültürü Osmanlı döneminin sosyal ve kültürel yaşamını yansıtan önemli unsurlardandır. Sebilde hayır yapmak isteyen kişi, meyan şerbeti satıcısına şerbetin parasını verir ve şerbetçi mahalleleri dolaşarak şerbet dağıtır. Ücretsiz dağıtım yapılan sebil ikramı uzun yıllardır devam etmekte olup, Sebil geleneğin yaşatılması, kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunmaktadır.
Sebil ve Meyan şerbeti denildiği zaman ilk akla gelen isim Hançer usta bu kültürü yaşatabilmek adına gelen talep doğrultusunda faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Söz konusu sebil olduğunda elinden geldiğince hayır yapmak isteyenlere elinden geldiğince yardım ettiğini söyleyen Hançer Usta açıklamasında:” Sebil, geçmişten günümüze cömertlik ve yardımseverlik anlayışını yansıtan önemli bir kültürdür. Cenazeler, perşembe geceleri, cuma namazı vakitleri, mevlitler ve kandil günleri olmak üzere bazı önemli zamanlarda dağıtımını yaptığımız sebil meyan şerbetlerimizi içen herkes okudukları dua ile bu kültüre destek verirler.
Osmanlı döneminde sebil dağıtımında meyan şerbeti, limonata ve gül suyu gibi içecekler, sıcak havalarda serinletici etkileri nedeniyle tercih edilmiştir. Bizim memlekette ağırlıklı olarak Meyan Şerbeti tercih ediliyor. Meyan şerbeti faydası saymakla bitmeyen bir içecek. Meyan kökü, doğanın bize sunduğu en değerli bitkilerden biridir ve şerbeti birçok sağlık faydası sunar. Meyan kökünün içeriğinde bulunan , ‘saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan’ gibi günümüz tıbbında ilaç olarak kullanılan birçok yararlı madde bulunmaktadır. Uzmanlar, meyan kökü ile ilgili olarak bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama, prostat kanseri, hepatit, artrit gibi iltihabi hastalıklar ve karın ağrılarında spazm çözücü gibi çok amaçlı kullanılmakta olduğunu belirtiyor. Sebil konusunda meyan şerbetinin tercih edilmesinin en büyük nedeni saymakla bitmeyen faydalarıdır. Ama zaman zaman gelen talebe göre bende limonata ve limon dondurma da dağıtıyorum. Sağlığım el verdiğince sebil kültürünü yaşatmak adına var gücümle çalışacağım.” dedi.
Sebil geleneğini düşünenler Hançer ustaya 0 538 388 97 92 nolu telefondan ulaşabilirler.