Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Halk Ozanları 50. Yıl Etkinliklerine Hazırlanıyor

Yayınlanma Tarihi : 05.05.2024 12:20 Bu haber 487 defa okundu

Halk Ozanları Kültür Derneği (Ozan-Der), 50. yıl etkinlikleri kapsamında “Deyişlerin Dili” adlı atölye çalışmasına başladı. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Halk Ozanları 50. Yıl Etkinliklerine Hazırlanıyor

Derneğin Başkanı Kenan Şahbudak; genç kuşağın, deyişlerdeki birçok kelimenin anlamını bilmediğine işaret ederek “Edep ve erkanla ilgili bir eğitim çalışması gibi düşünebiliriz” diye konuştu.Halk Ozanları 50. Yıl Etkinliklerine Hazırlanıyor

Halk Ozanları Kültür Derneği (Ozan-Der) 50. yıl etkinlikleri kapsamında “Deyişlerin Dili” isimli atölye çalışması her Pazartesi, 19.00 ile 21.00 saatleri arasında dernek merkezinde yapılmaktadır. Yoğun talebin oluştuğu programda aşıklık, zakirlik ve ozanlık üzerine söyleşiler gerçekleştirilmektedir.Halk Ozanları 50. Yıl Etkinliklerine Hazırlanıyor

Derneğin Atölye çalışmalarının başında, 2010 yılında UNESCO tarafından “Yaşayan insan hazinesi” ilan edilen Ozan-Der üyesi Dertli Divani yer alıyor.Halk Ozanları 50. Yıl Etkinliklerine Hazırlanıyor

10 hafta sürecek olan ve finalinde 'Dertli Divani ile Deyişlerin Dili' adı ile konser düzenlenerek halka sunulacak olan  çalışmaların detaylarına dair Ozan-Der Başkanı Kenan Şahbudak bilgi verdi. 

Halk Ozanları Kültür Derneği’nin 50. kuruluş yıldönümü sebebiyle böyle bir çalışmaya imza attıklarını söyleyen Şahbudak, şu bilgileri verdi:

“Derneğimizin kuruluşunun 50. yılı sebebiyle birçok etkinliğe başladık.

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edilen üyemiz Dertli Divani öncülüğünde ‘Ozanlık, aşıklık geleneği ve deyişlerin tasavvuf dilinin özellikle çözümlenmesinde deyişler ne anlatıyor’ konuları ile ilgili bir nevi eğitim, yani atölye çalışması yapmaktayız.

Her pazartesi günü 19 ile 21 saatleri arasında yaklaşık 50 kişi ile muhabbet yapacağız. Toplamda bu çalışma 10 hafta sürecek. Bu muhabbetin arkasından da büyük bir konser yapacağız. Buradaki esas amacımızı bir tür hizmet içi eğitim olarak düşünmeliyiz. Ozanların, aşıkların, bu Yol’a gönül vermiş olan kişilerin kendini yetiştirmesiyle; edep ve erkanla ilgili bir eğitim çalışması olmaktadır. 

Derslerin içeriğine dair de konuşan Ozan-Der Başkanı Kenan Şahbudak, şunları kaydetti:

Genç kuşak, türkülerin, özellikle de tasavvuf dili ile yazılmış olan deyişlerdeki birçok kelimenin anlamını bilmiyor. Hatta yanlış söylemler de oluyor. Bunları açıklayıp, saz ekibimizle icra ederek hem anlatacağız hem slayt gösterisi yapılacak hem de saz ekibimiz en sonda o deyişi icra etmiş olacak. Ama bunun içinde sadece bunu saz söz anlamında değil, bir bütün olarak düşünmemiz gerekiyor. Bir örnek verecek olursam; Vahdet-i vücut ya da vahdet-i mevcut ne demektir? Enel Hakk ne demektir? Kabe ne demektir? Şairler, ozanlar bunları yazıyor ama yazılan kelimenin manasını bilmiyor mu acaba?  Dolayısıyla hedefimiz yazan, çizen aşık ve ozanlara yönelik hizmet içi bir eğitim olacak. 

Bu geleneği, bu Yol’u öğrenmek isteyen gençlerimizin yanı sıra bu felsefeye inanmış herkese açık bir çalışma yapmaktayız.

6 Haziran 2024 tarihinde saat 19.30 da Yenimahalle Bld. BATIKENT meydan AVM Salonunda bulunan konser salonunda düzenlenecek olan konsere

Dertli Divani ile birlikte Bağlamalarda;

Deyiş Budak

Ferhat Karaca

Hakan Erol

Malik İnci

Mert Kılıç

Nurgül Ateş

Özlem Yılmaz 

Sefa Güneş

Ümit Özdizlekli

Bas Gitarda; Serkan Güneyi

Klasik Gitarda;

Ö. Giray Akçay eşlik edecek.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol