Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Hahambaşı Halevadan Topacaya ziyaret

Yayınlanma Tarihi : 01.07.2016 00:00 Bu haber 626 defa okundu

Hatay Valisi Ercan Topaca, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva’yı, Hatay Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ve beraberindeki heyetle birlikte makamında kabul etti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Hahambaşı Halevadan Topacaya ziyaret

Valilik makamında gerçekleşen ziyarette konuşan Vali Topaca, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuklarına Hatay hakkında bilgiler verdi.

TOPACA: HATAY’IN HOŞGÖRÜ ORTAMI YÜZYILLARDIR SÜRÜYOR

Hatay’ın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en eski şehirlerinden biri olduğunu hatırlatarak bu bilgiye, İlimizde bulunan ve dünyanın ikinci en büyük arkeoloji müzesi olan Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerden ve buluntulardan ulaştıklarını sözlerine ekledi ve şöyle devam etti: “Tarihi milattan önce 43 binli yıllara kadar dayanır. İnsanoğlunun var olduğu zamanlardan beri burada yaşam var, medeniyet var. Dolayısıyla burada her medeniyetten, her kültürden, her mezhepten, ırktan insanlar gelmiş geçmiş ve bugün de aynı özellik devam etmektedir.

Suriye’yle 276 km sınırımız, 155 km de Akdeniz sahilimiz var. Yani dışa açık bir kentiz. 1 milyon 533 binlik Hatay nüfusuna ilaveten 430 bin Suriyeli misafir kardeşimiz var. Bunların 18.500’ünü kamplarda misafir ediyoruz. Geri kalanları burada şehir içerisinde akrabalarının yanında veya kendi kiraladıkları evlerde yaşamlarını devam ettiriyorlar. Bunların hepsinin kayıtları bizde mevcut. Bu 430 bin Suriyelinin Hatay’da misafir edilmesinde hiçbir sorun yaşamadık. Hatay halkı onlara kucak açtı, sofralarını açtı. Allah’a şükür huzurlu bir ortam oluştu.” dedi.

HALEVA: BİZLER İDARECİLERİMİZE SONSUZ GÜVENİYORUZ

Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva ise kabulünden dolayı Vali Topaca’ya şükranlarını sunarak “Bizler Yahudi cemaati olarak ülkemizi çok severiz. Herhangi bir olay olduğu zaman onun malzeme olarak kullanılmasını, onun çarpıtılarak dışarıya servis edilmesini tasvip etmiyoruz. Bizler idarecilerimize, yöneticilerimize sonsuz güveniyoruz.” dedi.

Konuklarıyla bir süre sohbet eden Vali Topaca, günün anısına Hahambaşı Haleva’ya, boğum aralığı, uzunluğu, sesi ve yapısı itibariyle yurt içi ve yurt dışındaki neyzenler tarafından dünyanın en iyisi olarak kabul edilen ve Samandağ’da doğal olarak yetişen kamışlardan yapılan ney enstrümanı hediye etti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol