Hatay Mahalli Haber
MENÜ

GÜVEN KİELDE HATAYI TEMSİL ETTİ

Yayınlanma Tarihi : 30.06.2016 00:00 Bu haber 740 defa okundu

Hatay’ın kardeş şehri Almanya Kiel’de her yıl düzenlenen Kieler Woche  (Kiel Haftası) 2016 etkinlikleri kapsamında 18-19 Haziran 2016 tarihlerinde düzenlenen ‘Uluslararası Şehir Forumu’na bu sene Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni(HBB) temsilen HBB Başkan Vekili Serdar Güven ve HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi’nin bulunduğu resmi bir heyet katıldı.

Paylaş Paylaş Paylaş
GÜVEN KİELDE HATAYI TEMSİL ETTİ

Bu yıl Kiel Eyalet Meclis Başkanlığı misafirliği ve yönetimi bünyesinde yapılan forumda, ‘Göçmen Sorunları’ masaya yatırılırken Kiel’in kardeş şehirleri: Brest-Fransa, Coventry-İngiltere, Gdynia-Polonya, Göteborg-İsveç, Kaliningrad-Rusya, Malmö-İsveç, Moshi Rural-Tanzanya, Sovetsk-Rusya, Tallinn-Estonya, Vaasa-Finlandiya kendi şehirlerindeki göç ve mülteci stratejilerini, uyum politikalarını, şehirlerinin yaşadığı göçmen sorunları ele alındı.

MÜLTECİ SORUNLARI ELE ALINDI

Hatay adına söz alan delegasyon, ülkemizin ve şehrimizin mülteci sayıları ve sorunlarını geniş ve nitelikli bir katılımcı önünde açıklama fırsatı bulurken, yapılan geçici ve çözüme hizmet etmeyen yardımlar yerine acil olarak ticareti geliştirme ve ekonomik entegrasyonu artırmanın mülteci akınına uğrayan bölgelere daha faydalı olacağı teması işlendi.

HATAY HEYETİ, FORUMA DAMGA VURDU

Mülteci barındırma konusunda ön saflarda olan belediyelere binen yükün ağırlığının da anlatıldığı forumda yapılan nitelikli sunumlar, diğer ülkelerden gelen delegasyonlarda çok büyük etki yaratırken, Hatay delegasyonu gerçekleştirdiği nitelikli ve sorunlara kalıcı çözümler sunan yaklaşımıyla foruma katılan delegasyonlar tarafından takdir edildi.

Kiel Belediyesi organizesinde toplanan bağışlarla Hatay’da Hacıpaşa ve Altınözü’nde yaptırılan dört derslik okul için teşekkür eden Başkan Vekili Güven,  bu tür önemi büyük bağışlarla mültecilerin eğitim seviyelerine ve entegrasyon süreçlerine katkı sunulduğunu ifade etti.

TOVAR’A NADİDE MOZAİĞİN ÖRNEĞİ TAKDİM EDİLDİ

Başkan Vekili Güven, Kiel Haftası açılış töreninde Kiel Belediyesi Meclis Başkanı Hans- Werner Tovar’a şehrimizde yeni bulunan ve dünyada alanında en nadide parça olarak kabul edilen mozaiğin bir örneğini takdim etti.

Hamburg Başkonsolosu M. Fatih Ak’ın da iştirak ettiği programa, Kiel ziyareti süresince Belediye Meclis üyesi Çetin Yıldırım Hatay heyetine eşlik ederek desteklerini sundu.

Kiel ve Çevresi Alman- Türk Derneği Başkanı Şahabettin Atlı da Hatay heyetine gerçekleştirdiği ziyarette Kiel ekonomisi ile yaşam koşulları hakkında bilgiler aktardı.

MÜLTECİ KAMPLARI İNCELENDİ

Forumun ikinci gününde Kiel’de bulunan iki adet mülteci kampını ziyaret ederek izlenimler elde eden Başkan Vekili Güven ve beraberindeki heyet, kamplardan bir tanesinin sorumlu müdürü Semra Başoğlu refakatinde mültecilere sağlanan koşullar konusunda ve özellikle sunulan eğitim imkanları hakkında bilgilendirildi.

Türkiye’deki kamplarda barındırılan Suriyeli mültecilerin kendi anadillerinde eğitim yapmalarına karşılık, Almanya’da Almanca eğitim görmesinin zorunlu olduğunu gözlemleri sonucunda tespit eden heyet, entegrasyon konusunda Almanya’da izlenen yolun doğru olduğu görüşünde birleşti.

Yapılan incelemelerde, Almanya’daki kamplarda yakınları ölenler için ağlama odaları olduğu ve bu odalardan birinin Ramazan Ayı boyunca mescide dönüştürüldüğünü belirten Hatay Heyeti, gözlemlenen birkaç konteyner mülteci evi ile içindeki ranza sisteminin ülkemizde bulunan kamplara benzediğini belirtti.

EYLÜL’DE GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Forumun ikinci gününde gerçekleştirilen şehir gezisinde Kiel’in üniversite ve Gemicilik şehri olma özelliği taşıdığı ve bu anlamda Hatay ile birçok benzer yanları olduğuna değinildi.

Yapılan kapsamlı incelemeler sonucunda Kiel ile Hatay arasında ortak sinerji ile karşılıklı kazan – kazana dönüştürülecek önemli benzerlikler hususunda var olan kardeş şehir dayanışmasının devamlı iş ve ticaret ortaklığına dönüştürme yönünde görüş bildiren Hatay Heyeti’nin isteği, Eyalet Yerel Yönetimi tarafından memnuniyetle kabul edildi.

Konuyla ilgili olarak istişareler yapmak üzere Kiel yönetimi ikili ekonomik görüşmeler yapmak üzere Eylül ayı başında gerçekleştirilecek tarım ve inşaat fuarları kapsamında Hatay Heyeti’ni Almanya’ya davet etti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol