Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir basın bildirisi yayımladı.
Hamurcu bildirisinde şunları ifade etti, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Gıda gününün amacı, kamuoyunun ve yetkililerin gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık gibi konulara dikkatlerini çekmektir. FAO, her yıl gıda ile ilgili önemli gördüğü bir konuyu Dünya Gıda Günü Teması olarak belirlemektedir ve dünya gıda günü kutlamaları da bu tema çerçevesinde yoğunlaşmaktadır.
FAO, 2016 yılının Dünya Gıda Günü Temasını, “Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak, gıda ve tarımsal üretimde yaşanacak değişimler" olarak belirlemiştir.
Tüm dünyada, gıda fiyatlarındaki artış, son yıllarda istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Uluslararası örgütler önümüzdeki 20 yıl içerisinde temel gıda maddelerinin fiyatlarının iki katından daha fazla artabileceğini öngörüyor. Gıda fiyatlarının artışı elbette ki en çok yoksul kesimleri etkileyecek ve dünyadaki açların sayısı daha da artacaktır.“
1,5 MİLYAR İNSAN GİZLİ AÇLIK TEHLİKESİNDE
Gıda fiyatlarındaki bu artış devam ettiği sürece dünyadaki aç insanların sayısı daha da artacaktır diyen Hamurcu açıklamasının devamında, “İnsanların temel hakkı olan güvenli gıdaya ulaşımı sağlamak her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Tüm dünyada insanların yaşamak, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması, devredilemez ve ertelenemez temel hak olarak görülmesine rağmen açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmelerin neden olduğu ölümler, mental ve fiziksel bozukluklar ulusal ve uluslararası düzeyde trajik boyutlara ulaşmıştır. Dünyada yaklaşık 300 milyonu çocuk olmak üzere 850 milyondan fazla insan açlık sınırında yaşamaktadır. Ayrıca Dünyada 1.5 milyar insan da gizli açlık sorunu ile karşı karşıyadır” dedi.
GIDA GÜVENCESİ SAĞLANMALIDIR
Hamurcu sözlerini şöyle sonlandırdı, “Sonuç olarak, bir yandan dünya nüfusunun hızla artması, diğer yandan iklim değişiklikleri karşısında gerekli önlemler alınmadığı takdirde insanlığın geleceği gerçekten tehdit altındadır. Bu itibarla:
1- Teröre karşı ortak tavır alan gelişmiş ülkelerin açlık sorunu karşısında da ortak duruş sergilemeleri ve etkili acil önlem almaları gerekir.
2- Dünyada ve Türkiye’de bir yandan gıda üretimini artırmak, üretilen gıdanın adaletli paylaşımını sağlamak, diğer yandan yoksulluğu yenmek ve bölgeler arasındaki gelir dağılımındaki dengesizlikleri yok etmek hedeflenmelidir. Aksi halde açlığı ortadan kaldırmanın mümkün olamayacağını bilinmelidir.
3- İnsanların yeterli ve kaliteli beslenmenin önemi konusunda eğitilmesi bu bağlamda halkın refah düzeyinin yükseltilmesi de büyük önem arz etmektedir.
4- Türkiye’de tedavi hekimliği yerine koruyucu hekimliğin ön plana çıkarılması bir devlet politikası olarak ele alınmalıdır.
Gıda güvencesini sağlamak ve sürdürebilmek, globalleşen dünyada ancak ulusal ve uluslararası işbirliği ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin, uluslararası kuruluşların, STK’ların ve ulusal yöneticilerin, iklim değişikliğine sebep olan sera gazlarının salınımında kalıcı tedbirlerin alınması konusunda ve açlığın önlenmesinde daha samimi ve tutarlı olmaları gerekir.
Gelecekte tüm dünyada yeterli gıda üretimi ile adil ve eşit gıda dağılımının gerçekleşeceği umuduyla Dünya Gıda Gününü kutluyorum.”