CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
Dudu önergesinde şu ifadelere yer verdi, “Türk Silahlı Kuvvetleri içinde Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) mensup cuntacı subayların 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği darbe girişimi, Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimini yok etmeyi hedef almıştır.
Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ele geçirme faaliyetleri çerçevesinde özellikle son 20 yıldır çalışmalarını yoğunlaştıran ve darbe için hazırlanan FETÖ mensubu subaylar, ordu içindeki vatansever ve Atatürkçü askeri öğrencileri hukuk dışı işlemlerle askeri okullardan atmış ya da istifaya zorlamıştır. Bu nedenle binlerce askeri lise öğrencisi maddi ve manevi açıdan büyük acılar ve kayıplar yaşamışlardır.
Askeri fakülte, yüksekokul ve askeri okullardan idari tasarruflarla ilişiği kesilen, özellikle de askeri öğrenci disiplin mevzuatı kullanılarak disiplinsizlik, başarısızlık, akademik yetersizlik suçlamaları ile kendisi veya velisi baskı altına alınan ve kendi istekleri ile öğrencilikten ayrılmış gibi işlem yapılan asker sayısı tahminlerin üzerindedir. Bu öğrenciler, FETÖ yapılanması nedeniyle hak aranmasının imkânsız hale gelmesinden dolayı yargıya müracaat hakkını da kullanamamış, kullananlar ise sonuç alamamışlardır.”
DUDU’NUN YANITLANMASINI İSTEDİĞİ SORULAR
Bu çerçevede;
1)25. 07. 2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilen 669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname’de, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılmaya zorlanan öğrencilere yönelik çıkarılan tazminat borçları durdurulmuştur. Ancak 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden önce çok yüklü tazminatlara mahkum edilen ve bunları ödemek zorunda bırakılan öğrencilere yönelik tahsilatların ise iade edilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Bugüne kadar haksız yere çıkarılmış bu borçların geri ödenmemesi, ayrımcılık yaratmayacak mıdır? Büyük maddi zararlar yaşayan ailelere, en azından yaşadıkları sıkıntıları bir nebze hafifletecek çözümler, toplumsal kucaklamaya işaret etmez mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı açıklamada, FETÖ konusunda hata yaptığını belirterek, milletten af ve özür dilemiştir. Bu özrün sözde değil özde olması için FETÖ’den mağdur olan öğrencilerin uğradıkları tüm zararların karşılanması uygun olmayacak mıdır?
2) Büyük gelecek umutlarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin birer mensubu olmak isterken FETÖ kumpasları ile Harp Okulları, GATA, Astsubay Meslek Yüksekokulları, Astsubay Sınıf Okulları, Uzman Jandarma Okulları ve tüm askeri liselerden atılan ya da istifaya zorlanan öğrencilerin yaşadığı acıları hafifletecek başka önlemler almayı düşünmüyor musunuz?
3)TSK’ye dönmek isteyen bu öğrencilerin belirli bir süre eğitimden geçirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne geri alınması düşünülmekte midir?
4) Askeri liselerden, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden önce atılan ya da istifaya zorlanan öğrencilerin yaşadığı maddi ve manevi kayıpları esas alarak, bu öğrencilere devreleri esas alınarak denklik seviyesinde devlet memurluklarında kadro ihdas etmeyi düşünüyor musunuz?
5) Bu öğrencilerden Harp okulları yıllarında kesilen SGK ödemelerinin emekliliğine ve sigorta başlangıcına dahil edilmesi yönünde çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
6)Askeri okullarda geçirilen sürelerin birebir askerlik muafiyetinden sayılması yönünde bir çalışma yapacak mısınız?