Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Dörtyol-Hassa Otoyol Ve Demir Yolu Projesinde Son Durum

Yayınlanma Tarihi : 23.09.2024 05:07 Bu haber 9 defa okundu

Dörtyol-Hassa Otoyol ve Demir Yolu Projesi yüklenici koordinatörü ile bir araya gelen AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, bölgesel kalkınmayı tetikleyip, hızlandıracak ve bölge ekonomisini büyütecek olan projede gelinen son durum hakkında bilgiler verdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Dörtyol-Hassa Otoyol Ve Demir Yolu Projesinde Son Durum

İhalesi Ocak ayında Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan projenin kredi ve dış finansman görüşmelerinin pozitif yönde ilerlediğini, Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) Raporunda ise sona gelindiğini belirten Şahin, projenin uluslararası finansman ve kredi görüşmelerinde de önemli mesafeler kat edildiğini ifade etti.

Kredi sürecinin tamamlanması ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yer teslimi ile birlikte projenin fiziki çalışmalarına start verileceğini aktaran Şahin, İki etaptan oluşan Hassa tüneli demiryolu ve otoyol projesinde demir yolu hattının toplam uzunluğunun 55 km’den oluşacağını ifade etti.

GAZİANTEP’İN İSKENDERUN LİMANINA ULAŞIMINI KOLAYLAŞTIRACAK

Gaziantep’in İskenderun Limanı’na ulaşımını kolaylaştıracak projenin depreme dirençli karayolu ve demiryolu ulaştırma altyapısı kurularak bölgenin afet durumlarında da kesintisiz erişim kapasitesi geliştirileceğini kaydeden Şahin, “Tüneller ve bağlantı yolları tamamlandığında, 250 bin kişiye istihdam sağlayan ve yılda yaptığı yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat yapan Gaziantep, denizyolu ihracatı için 270 kilometre uzaklıktaki Mersin Limanı yerine, 107 kilometre mesafedeki İskenderun Limanı’nı kullanabilecek. Buradan yapılacak ihracatla, ihracatta lojistik ve zaman maliyeti düşecek. Böylece dış ticarette rakiplere karşı büyük avantajlar elde edilecek. Sadece Gaziantep değil, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi son yıllarda ciddi sanayileşmenin olduğu bölge illeri de limanlara erişimde ciddi bir avantaj elde edecek” dedi.

YOL KISALACAK

Dörtyol-Hassa Projesinin gerçekleştirilmesi ile mevcut durumda 235 km olan Kilis-Osmaniye-İskenderun güzergâhı 38,3 km, 77,3 km olan Kırıkhan-İskenderun-Dörtyol güzergâhı 15,27 kilometre, 121 km olan Nurdağı-Osmaniye-Dörtyol (Payas) güzergâhı 20,60 kilometre, 78,8 km olan Dörtyol-Kırıkhan-Hassa güzergâhı 53,4 kilometre, 84 km olan Payas-Fevzipaşa arasındaki demir yolu güzergâhı ise 29,6 km kısalarak güvenli, konforlu ve kesintisiz ulaşıma hizmet etmesi sağlanacak.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol