HATSAD Başkan Vekili Ali Gürbüz Antakya doğum hastanesinin kapanmasını istemiyoruz diyerek bir basın açıklaması yayınladı.
Gürbüz açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “2013 yılı Eylül ayında temeli atılan 750 yataklı yeni devlet hastanesinin Mayıs ayı içerisinde hizmete gireceği ve hasta kabulüne başlayacağı ifade edilmektedir. Yeterince bilgilendirilmeyen, sağlık çalışanları ve Kamuoyu bilinmezlik içerisinde endişeli bir bekleyişte olmakla birlikte, beraberinde değişik senaryolarında dillendirilmesine neden olmaktadır. Bir kaç madde ile örneklendirmek istersek;
Yeni devlet hastanesine; şu anda hizmet veren mevcut devlet hastanesinin taşınacağı, Taşınma işlemi gerçekleştiğinde mevcut devlet hastanesinin acil servis-ameliyathane-yoğun bakım hizmetlerini vermeye devam edeceği, Halk arasında doğumevi olarak bilinen Hatay kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinin kapatılarak yeni devlet hastanesi bünyesinde bir birim olacağı ifade edilmektedir. Söylentiler arasındaki en ciddi olanı ve üzerinde tartışılması gereken problemlerden birisidir.”
BRANŞ HASTANESİ OLMAK ÖNEMLİ
Branş hastanesi olmak, genel hastaneciliğe göre hem kurum açısından hem de hastalar açısından büyük avantajlar içermektedir diyen Gürbüz açıklamasına şöyle devam etti, “Hasta branş hastanesine geldiği zaman, o branşla ilgili her türlü hizmeti en küçük ayrıntısına kadar alabilmektedir.
Bilindiği gibi doğumevi hastanesi içerisinde kadın doğum, çocuk sağlığı ve ilimizin en iyi yeni doğan yoğun bakım ünitesinin de yer aldığı 150 yatak kapasiteli bir branş hastanesidir. Günümüzde gelişmişliğin en önemli göstergelerinden birisi hastanelerdir. Daha da önemlisi ise branş hastanelerinin varlığıdır.
Şehrin merkezinde herkes tarafından kolayca ulaşılabilen böylesine değerli bir branş hastanesini kapatıp şehrin dışında küçük bir birim halinde konumlandırmaya çalışırsanız, siz bu şehre de bu kentin sakinlerine de çok büyük haksızlık yapmış olursunuz.
Evet, mevcut doğumevi fiziki şartlarından dolayı yetersiz olabilir ama bunun çözümü kapatmak olmamalı diye düşünüyor çözümlerden bir tanesinin taşınan mevcut devlet hastanesinin yerine doğum evi hastanesinin ikame ettirilmesidir ki: bunun sonucunda mevcut yatak sayısı iki katına çıkacak ve başka branşlar da açılabilecektir.”
“PROBLEMİN DEĞİL ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLACAĞIZ”
Gürbüz açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı, “Mevcut devlet hastanesi bu yatak sayısıyla bile hasta yoğunluğunu karşılamakta zorlanırken,750 yataklı yeni devlet hastanesine başka bir hastanenin daha ilave edilmesi var olan sorunların devam etmesine neden olacaktır.
Hatay Sağlık Çalışanları Derneği olarak; bu konunun toplumun bütün kesimlerinde konuşulmasını ve tartışılmasını istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları mesleki kuruluşlar muhtarlar siyasetçiler milletvekilleri, yazılı ve görsel medyanın köşe yazarları ve temsilcileri, şehrimizin kanaat önderlerinin bu konuda, fikrini ve düşüncesini kamuoyuyla paylaşmaları sonucunda verilecek kararın daha isabetli olacağı şüphesizdir.
HATSAD olarak, hiçbir zaman ve hiç bir şartta problemin bir parçası olmayacağız söylemlerimiz ve ifadelerimiz yol gösterici ve çözüm merkezli olmaya devam edecektir.”