Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Destek, işi gerçek yapanlara verilmeli

Yayınlanma Tarihi : 18.04.2016 00:00 Bu haber 897 defa okundu

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesinde halen eski yöntemle ipekböceği yetiştiriciliği ve kumaş dokuması yapan Hasan Büyükaşık, mesleklerinin unutulmaya yüz tuttuğuna dikkat çekti.

Paylaş Paylaş Paylaş
Destek, işi gerçek yapanlara verilmeli

İpek üretiminin her aşamasının gerçekleştirildiği Hatay’da ipek böceği yetiştirenlerin sayısının ikiye düştüğüne dikkat çeken Hasan Büyükaşık(83)bu yaşına rağmen çocuklarıyla birlikte çalışarak ailece ipek kumaş dokuduklarını dile getirdi.

 Hasan Büyükaşik, İpek üreticileri, mesleğin yok olma tehlikesine karşı Devletten destek talebinde bulunarak, “İpek üretimi yapanlar mesleklerinin ‘unutulmaya yüz tutan el sanatları’ kategorisinde yer almaması için mesleği öğretecek yeni girişimciler aramaya başladık” dedi.

 Hataylı ipek üreticisi Hasan Büyükaşık, 7 yaşındayken aşık olduğu ipeğin bundan sonrada üretilebilmesi için yeni girişimciler aradığına dikkat çektiği konuşmasında, “Biz evde erkek çocuklarım ve eşimle birlikte çalışıyoruz. Ancak yeterli olmuyor. Çünkü talep fazla. Çocuklarım Yılmaz ve Ali bu işi çok iyi öğrendiler ve bunu başarıyla yapmaktalar. Eşimde bize yardım etmekte” ifadesinde bulundu.

Hatay’a gelen turistlerin en çok rağbet gösterdiği ürünler arasında yer alan ipeğin, yok olmaya tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Hasan Büyükaşık, “Çünkü şehirde ipekçilikle uğraşan sadece iki aile kaldı. İpek işiyle uğraşan iki aileden birisi olan Büyükaşıklar, mesleğin devamı için genç nesillere yardım etmeye hazır, ancak işi öğrenmek için hiç kimse gelmiyor.

Ben Yedi yaşından bu yana ipekçilik ve ipek böcekçiliği işiyle uğraşıyorum.  Mesleğe ilk başladığım 1950’li yıllarda bu işi yapacak kimsenin kalmadığını görüyorum.  Ancak kendi çabalarımla birçok aileye öğrettim. Yok, olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ipek böceği yetiştiriciliğine kimse ilgi göstermiyor” serzenişinde bulundu.

İpek kumaşın 4 merhaleden geçtiğini söyleyen Hasan  Büyükaşık, Tohumluk Yumurta,yeşillenme yaprak uykuda ve daha sonra gelişmenin 9-10 gün çalıda kaldıktan sonra kayran suya atılarak ipeğin çıkarıldığını ve tezgahta işlenerek kumaş halene geldiğini söyledi.

Şuanda 15 tezgahla çalıştıklarını ve günde yaklaşık Bin metre kumaş ve şal islediklerini belirten Hasan Büyükaşık’ın oğlu Yılmaz Büyükaşık, işledikleri kumaşları başta Amerika , Almanya Danimarka olmak üzere Avrupa ülkelerine de ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol