6 Şubat’taki Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6’lık depremlerde en ağır darbeyi alan Hatay’da büyük hasar gören özel mülk tescilli kültür varlıkları uzanacak yardım elini bekliyor.
638 yılında inşa edilen Anadolu’nun ilk camilerinden Habib-i Neccar Camisi, Kentin önemli simgelerinden olan ve 16. yüzyılda Memlükler tarafından inşa edilen Ulu Cami, Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında inşa edilen ve 1938’den Hatay Devleti’nin Türkiye’ye katıldığı 29 Haziran 1939’a kadar meclis binası olarak hizmet veren yapılar moloz yığınına dönen başlıca eserler restorasyon sürecine girerken, özel mülk olan tescilli kültür varlıkları ise kaderiyle baş başa bırakıldı.
TESCİLLİ KÜLTÜR VARLIĞI OLAN PEK ÇOK EV VE İŞYERİ DEPREMDE YIKILDI
Habib-i Neccar Camii, Sarımiye Camii, Ulu Camii, Antakya Protestan Kilisesi, Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi, Hatay Meclis Binası, tarihi Hatay Valilik Binası depremde ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Bununla birlikte devlet korumasında olmayan ancak tescilli kültür varlığı olan pek çok ev ve işyeri de depremde yıkıldı.
Farklı din, mezhep ve etnik kültürden insanların bir arada yaşadığı Hatay’ın önemli simgelerinden Antakya Uzun Çarşı, depremden önce kente giden her ziyaretçinin uğrak noktasıydı.
Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde yer alan ve içerisinde han, hamam ve camilerin bulunduğu Uzun Çarşı, ticaretin kalbi olarak biliniyordu. Aynı Uzun Çarşı şimdi enkazdan geçilmiyor.
Hataylılar sorunların çözümü için radikal kararların alınmasını bekliyor.