CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6-20 Şubat depremleri sonrası Hatay’daki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerine dair yazılı basın açıklaması yaptı.
HATAY MİLLETVEKİLİ NERMİN YILDIRIM KARA, SAĞLIK BAKANLIĞI’NI UYARDI
Hatay Milletvekili Yıldırım Kara, sağlık çalışanları ve hekimlerin de depremzede olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgeden bize gelen bilgiler ışığında; maalesef Sağlık Bakanlığı Hatay’daki hekim ve sağlık çalışanlarını özel bir statüde görmemektedir. Bugüne kadar gösterilen desteklerden vazgeçilme yönünde bir eğilim söz konusudur. Deprem bölgesindeki yaraların sarılması için en önemli paydaşlardan birisi olan sağlık çalışanlarımıza karşı her şey normale dönmüş gibi davranılmaktadır. Daha önce sağlanmış olan esnek mesai haklarını elinden alınmak istenmektedir. Bunun yanında, barınacak yer konusunda tüm Hatay halkı gibi sağlık çalışanları da endişe verici sıkıntılarla karşı karşıyadır. Hekimlere sağlanan konteynerlerde su, tuvalet ve banyo bağlantılarının olmamasının yanı sıra hava şartları dolayısıyla da yaşam alanlarında mağduriyetleri artmaktadır. İktidarın kanuni düzenlemede yetersiz kaldığı ve üzerine dikkatli şekilde eğilemediği artan kira fiyatları dolayısıyla da bölgede hizmet vermeye çalışan sağlık çalışanı ve hekimlerin konteynırlara karşı başka bir alternatifi bulunmamaktadır.”
YILDIRIM KARA: SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ VE HEKİMLERİMİZ İÇİN EK ÖDEMELERE DÜZENLEME GETİRİLMESİ ŞART!
Özellikle deprem sonrası böyle kritik bir dönemde sağlık çalışanı ve hekimlerin ifa ettiği görevlerin kutsal olduğunu vurgulayan Hatay Milletvekili, “Her zaman vurguladığımız gibi deprem bölgeleri, burada yaşayan tüm yurttaşlar için özel statüde bulunmalıdır. Yapılacak bütün uygulamalar buna göre şekillenmeli ve hiçbir yurttaş mağdur edilmemelidir. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız için de durum aynıdır. Unutulmamalıdır ki Hatay’ın birçok bölgesinde hem hastaneler hem de Aile Sağlığı Merkezleri ya hasar almış ya da yıkılmıştır. Bu durumda görevini sürdürmeye çalışan sağlık çalışanlarına performansa bağlı ek ödeme kriteri büyük mağduriyetler yaratacaktır. Daha önce T.C Sağlık Bakanlığı Kızılcahamam Devlet Hastanesi puan ortalaması baz alınarak ödemeler yapılırken bu durum değişikliğe uğradı ve bölgedeki her hastanenin kendi performansına göre ödeme almasına karar verildi. Maalesef deprem gibi bir felakete uğramış sağlık çalışanları ve hekimler için performansa dayalı bir düzen kurulması büyük mağduriyetlere sebep olacaktır. Bölgedeki hekimler elbette ki ameliyat ya da doğum-sezaryen yapmak gibi görevlerden kaçınma derdinde değillerdir. Lakin, hastanelerdeki ekipman eksiklikleri, ameliyathanelerde yeterli hijyenin sağlanamaması kriterleri sağlamada sorun oluşturmaktadır. Sonuç olarak deprem bölgesinde çalışan personel başka bir bölgedeki meslektaşına göre üçte bir oranında daha az ek ödeme almaktadır.” dedi.
DEPREM BÖLGESİNDEN GELEN TALEPLERE KULAK TIKAYAMAZSINIZ!
Sağlık çalışanı ve hekimlerin haklı talepleri olduğunun altını çizen Hatay Milletvekili, “Yakınlarını, evlerini ve bütün yaşam alanlarını kaybetmiş olan insanların taleplerde bulunması, geleceğine dair kaygılarını belirtmesi son derece doğaldır. Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkili merciler bu taleplere karşı kulaklarını tıkayamazlar. İlk olarak esnek mesai ve idari izinlerin 6 ay uzatılması gerekmektedir. Bu sürede hastanede çalışan hekimler Türkiye ortalaması gereğince 21.000 TL ek ödeme almalıdır. Diğer yandan aile hekimlerinin performans muafiyeti ve maaş ödemeleri konusunda gerekli uzatmalar yapılmalıdır. Bilindiği üzere yıkılan ve yağmalanan Aile Sağlığı Merkezleri’nin yeniden yapımı ve gerekli ekipmanların tamamlanması için 6 ay ek ödeme yapılması gerekmektedir. Tüm bu talepler görmezlerden gelinirse burada görevlerini ifa eden sağlık çalışanları ve hekimler Hatay’ı terk etmeye zorlanacaklardır. Halihazırdaki durum göz önüne alındığında bu Hatay için bir felaket olur.” dedi.