Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın her canlıya kıymet veren doğa dostu belediyecilik anlayışı çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
Nesli tükenmekte olan Hatay Dağ Ceylanları (gazella gazella) için gösterdiği hassasiyeti, denizlerimizde ve sahillerimizde yaşayan canlılarımıza da gösteren Başkan Savaş deniz kaplumbağalarının da korunmasına yönelik yaptığı çalışmalarla hayvan severlerin gönlünde taht kuruyor.
HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Samandağ sahillerine bırakılan yumurtalardan çıkarak mavi sulara ulaşmayı bekleyen deniz kaplumbağalarını denize kavuşturmak amacıyla çalışma başlattı.
HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Uluslararası Doğa Koruma Birliği(IUCN) kriterlerine göre nesilleri tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağaları (CheloniaMydas) ve caretta carettaların yumurtlama döneminin başladığı günlerde, bu güzide deniz canlılarının yumurta bıraktıkları yuvaları işaretleyerek koruma altına aldı.
CARETTALAR KORUMA ALTINA ALINDI
Yumurtlama döneminden yumurtadan çıkış dönemine kadar bölgeyi gözetim altında tutan Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Samandağ sahilinde bulunan yeşil deniz kaplumbağalarının (Cheloniamydas) yuvalarından çıkıp denize doğru attıkları ilk adımları takip etmek ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bu canlıların korunması konusunda bilinç yaratmak amacıyla harekete geçti.
Samandağ sahilinde caretta carettaların yumurtadan çıkış anına tanıklık etmek ve HBB’nin temiz ve yaşanabilir bir kent yaratma hedefine ortak olmak isteyen tüm Hataylılar 20 Ağustos Cumartesi sabah 05.00’te Samandağ Hızır Türbesi’nde buluştu.
Yapılan etkinliğe HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, HBB Çevre Koruma Şube Müdürü Mahir Çiçek, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Antakya Doğa, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Samim Kayıkçı, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez ve her yıl Samandağ’a yuva tespit ve sayımı için gönüllü olarak gelen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencileri katıldı.
HBB’DEN DENİZ CANLILARI İÇİN YOĞUN ÇABA
Doğa dostu belediyecilik anlayışıyla denizlerin ve sahillerin temizlenmesinde yoğun çaba harcayan HBB Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı ekipleri modern araçlarla temizleme çalışmalarına devam ediyor. Daha temiz bir doğa anlayışıyla hareket eden HBB ekipleri deniz canlılarının da korunması noktasında gösterdiği hassasiyetle vatandaşlarımızın beğenisini kazanmaya devam ediyor.
ÇALIŞMALARDA 85 PERSONEL GÖREV ALIYOR
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın doğaya ve çevreye olan bağlılığı ve hassasiyeti gözetilerek gerçekleştirilen çalışmalara dikkat çeken HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki 21 yaşam alanından biri Samandağ sahilidir. Hatay büyükşehir statüsüne kavuştuktan sonra, 189 km’lik kıyı şeridimiz daha temiz ve deniz canlıları için daha yaşanabilir bir duruma geldi. Deniz temizliği çalışmalarını 2 adet deniz temizleme teknesi; askıda bulunan atıkları ile konveyör bant sistemi ile toplayarak yapıyoruz. Kıyı ve plajların temizliğinde 2 adet kum eleme makinesi ile 2 adet sıkıştırmalı çöp kamyonu kullanılıyor. Temizlik çalışmalarımızda Samandağ'da 34, Arsuz'da 27, Dörtyol'da 14, Erzin'de 7 ve Payas'ta 3 olmak üzere toplam 85 personel görev almaktadır. Canlıların yaşam alanlarını korumak daha sağlıklı ve temiz bir çevre için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz dedi.