Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Defnede ipekböcekçiliği yaşatılıyor

Yayınlanma Tarihi : 09.03.2016 00:00 Bu haber 926 defa okundu

Defnede ipekböcekçiliği yaşatılıyor

Paylaş Paylaş Paylaş
Defnede ipekböcekçiliği yaşatılıyor

 

Hatay'ın CHP'li Defne İlçe Belediyesi, İşkur ile kentte yok olmaya yüz tutmuş ipek böceği yetiştiriciliğini yaşatmak için Defne Koza Evi'ni hayata geçirdi. İpek böceği yetiştiriciliği kurslarının verildiği Koza Evi'nin açılmasıyla birlikte il genelindeki koza üretiminde yüzde 85'lik bir artış oldu.
Geçmiş dönemlerde Hatay halkının hemen hepsinin emek verip geçimini sağladığı ancak ilerleyen yıllar ve teknolojiyle birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ipek böceği yetiştiriciliği adeta yeniden canlandıran Defne Koza Evi'nde açılan kurslar da ilgi görüyor. İpek böceği yetiştiriciliğini gelecek nesillere aktarmak için kursların açıldığı ve geçen sene 25 kursiyerin katılımıyla faaliyetlerine başlayan ancak 20 öğrenciyi mezun etmeyi başaran Defne Koza Evi'nde bu yıl hedef daha yüksek.
Kurs öğretmenlerinden Fulya Genç, bu yıl yapılacak çalışmalarla hem üretim miktarını hem de öğrenci sayısını artırmayı planladıklarını söyledi. Önümüzdeki süreçte seri üretime geçerek alanında bir ilki başarmak istediklerini belirten Genç, "Proje Defne Belediyesi ve İşkur organizesinde yapıldı. Defne Belediyesi bize ilk olarak bir yer tahsis etti, burada ipek böceği yetiştiriyoruz, iplik çekiyoruz ve dokuma yapıyoruz. İşkur bize 25 kursiyer gönderdi, bunlardan 20'si mezun oldu. Bu öğrencilerimizden ikisi engelli" diye konuştu.
Defne koza Evi sayesinde il genelindeki koza üretiminde de yüzde 85'lik bir artış yaşandığını belirten Genç, şunları söyledi: 
"Hatay genelinde 2013'te 138 kilo koza üretilmişti, fakat biz geçen sene 254 kilo koza yetiştirdik. Amacımız bu mesleği daha fazla kişiye yaymak. Bizim nisan ayında 45 günlük bir süremiz var böcek yetiştiriciliği için. 35 gün boyunca yemek yiyorlar ve 10 gün boyunca da kozalarını ördükten sonra biz onların ipliklerini çekiyoruz. İpliklerini çektikten sonra gerekirse boya gerekirse doğal boya olarak işlemlerini yapıp dokumaya geçiyoruz. Daha sonra biz onların püsküllerini gerekli şekillerde küllü ve sabunlu sularda yıkanıyor. Yıkandıktan sonra ütülenip hazır bir şekilde sunuyoruz."

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol