Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 71. Yönetim Kurulu Toplantısı, Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Topaca’nın başkanlığında Hatay’da gerçekleştirildi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantıya Osmaniye Valisi Kerem Al’ın yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Teke, Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Altun, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ve diğer yetkililer katıldı.
Hatay Valisi Ercan Topaca, yaptığı açış konuşmasında, 23 Mart 2016 itibariyle 2016 yılı için uygulanacak mali destek programlarının ilan edildiğini belirterek 2 Nisan itibariyle de başvuruların alınmaya başladığını ifade etti ve şunları kaydetti: “Bu kapsamda tanıtım faaliyetleri de üç ilimizde yürütülüyor. Şu ana kadar 1.200’den fazla gerek iş dünyasından gerekse değişik kesimlerden kişiyle bir araya gelindi, bu konu anlatıldı. Bireysel girişimcilik kültürünün geliştirilmesi için 2016 yılında değişik faaliyetlerimiz olacak. Bu kapsamda Antakya, Payas, İskenderun, Defne ve Arsuz ilçelerimizde eğitim programları düzenleniyor. Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde ITB Berlin fuarına katıldık. Bitki Sağlığı Kliniği Projesi devam ediyor. Bunun akabinde İstanbul’da Mart ayı sonu ve Nisan başında gerçekleştirilen AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı’na katılım sağlandı. Tabi Hatay’da ayakkabıcılık ve dericilik sektörü geliştiği için biz bunu ayrıca önemsiyor ve destekliyoruz.
Seracılık konusunu, bölgenin yapısı buna uygun olduğu için özellikle ele almamız gerekir diye düşünüyorum. Nitekim Orman Bakanımızın da katıldığı bir programda ORKÖY Kredi Desteğiyle çok ciddi bir oranda devlet desteği sağlandı. Tabi bunlar içinde hayvancılık ve farklı faaliyet alanları da var ama bizim en çok üzerinde durduğumuz seracılık faaliyetidir. Bu konuda seracılığın olmadığı yerlerde hayata geçirilmek üzere 8 tane seracılık projesi başlattık. İnşallah bunlardan olumlu geri dönüş alırsak, bölgenin iklimi ve diğer şartları buna çok uygun olduğu için, başarı sağlanırsa ajans desteğiyle bu seracılığı yaygınlaştırmaya çalışacağız.
Özel sektörü desteklemek hep sanayi alanında olmayabilir. Tarımda da destek sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bizim Hatay ilimizin. Neredeyse dünyanın en verimli toprakları ama topraklarımızın bu potansiyelini, bu özelliğini ekonomik değeri yüksek ürünlere yönlendirmeliyiz. Önümüzdeki yıl tarımsal anlamda özel bir paket gerçekleştirerek çitçilerimizin üretimi arttırıcı, katma değeri yüksek ürünler seçmelerini sağlayacak bir çalışma yapalım diye düşünüyorum” dedi.