Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Çiçek: Asi Nehri Ve Samandağ Sahil şeridini Bir Bütün Olarak Değerlendiriyoruz

Yayınlanma Tarihi : 22.12.2023 20:49 Bu haber 414 defa okundu

Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mahir ÇİÇEK yaptığı açıklamasında:” Daire Başkanlığımıza bağlı Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Asi Nehri ve Samandağ Sahil Şeridini bir bütün olarak değerlendiriyoruz.

Paylaş Paylaş Paylaş
Çiçek: Asi Nehri Ve Samandağ Sahil şeridini Bir Bütün Olarak Değerlendiriyoruz

2015 yılından beri, 80 personel ile ilimizin denize kıyısı olan 7 ilçemizde (Samandağ, İskenderun, Arsuz, Dörtyol, Erzin, Payas, ve Yayladağı) 158 km uzunluğundaki sahil şeridini düzenli olarak temizlemekteyiz. Çalışmalarımıza 6 Şubat deprem felaketi sonrasında da devam etmekteyiz.Çiçek: Asi Nehri Ve Samandağ Sahil şeridini Bir Bütün Olarak Değerlendiriyoruz

26 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen fırtına ve deniz taşkını sonrasında zarar gören bölgelerinde temizlik çalışmalarına aktif olarak katıldık. Bu kapsamda İskenderun sahil bölgesinde, deniz taşkını sonrasında caddeleri kaplayan çamur ve kumu temizledik. Samandağ sahillerinde ve özellikle Samandağ Balıkçı barınağında oluşan büyük miktardaki plastik kirliliği bertaraf ettik.Çiçek: Asi Nehri Ve Samandağ Sahil şeridini Bir Bütün Olarak Değerlendiriyoruz

Çalışmalarımız kapsamında 14 km uzunluğundaki Samandağ Sahil Şeridini düzenli olarak temizlemekteyiz. Daha önce yapılan bilimsel çalışmalarda, Samandağ Sahilindeki kirliliğin büyük oranda Asi Nehri tarafından taşınan atıklardan kaynaklandığı rapor edilmiştir. Asi Nehri uluslararası bir su kaynağıdır. Toplam uzunluğu 556 km olan Asi Nehri, Lübnan’ın Beka vadisinden doğar. Lübnan’da 40 km yol aldıktan sonra Suriye’ye giriş yapar ve bu ülkede 366 km boyunca uzanır. Nehrin 52 km’si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur. Ülkemizde 98 km yol aldıktan sonra Hatay ilinin Samandağ ilçesinden denize dökülür. Asi Nehri Havzası, insanlar ve diğer tüm canlılar için çok önemli bir yaşam alanıdır. Asi Nehri geçtiği tüm bölgelere hayat verir. Bununla birlikte insanlar tarafından en fazla kirletilen nehirlerden biridir. Asi Nehrindeki insan kaynaklı kirliliğin yanında diğer bir önemli sorunda bilimsel adı “Eichhornia crassipes” olan ve dünyanın en tehlikeli istilacı su bitkilerinden biri sayılan Su Sümbülünün yarattığı olumsuz etkilerdir.Çiçek: Asi Nehri Ve Samandağ Sahil şeridini Bir Bütün Olarak Değerlendiriyoruz

Dünya çapında istilacı bir su bitkisi olan Su Sümbülünün, su ulaşımının engellenmesi, sulama kanalı ve hidroelektrik santrallerinde tıkanma, balıkçılıkla ilgili problemler, biyolojik çeşitliliğin azalması, hastalık taşıyıcısı canlılarda (sivrisinek gibi) ve bazı fauna türlerinin çeşitliliğinde ve bolluğunda artış, balık çeşitliliğinde ve biyokütlesinde azalma, buharlaşmanın artması ve sudaki çözünmüş oksijenin azalması gibi pek çok olumsuz etkisi raporlanmıştır.

Su Sümbülü ‘nün Asi Nehri’ndeki yayılışı mevsimsel olarak çok büyük farklar göstermektedir. Havanın soğuk olduğu ve su akıntısının yüksek olduğu kış aylarda bitkinin kapladığı alan çok azalmaktadır. Bitki kış aylarında sadece korunaklı alanlarda gözlenebilmektedir. Bitki, sıcaklığın arttığı, su debisinin azaldığı ve durgunlaştığı yaz aylarında çok hızlı gelişerek geniş alanları kaplamaktadır.

Bitki, geniş alanları kapladığında Asi Nehri’nin doğal ekosistemini oluşturan canlarının yayılışı ve bolluğu üzerine ciddi etkiler yaratmaktadır. Su sümbülü buharlaşmayı artırdığından kuraklığın etkisini yükseltmektedir. Sulama sistemlerinde meydana getirdiği tıkanmalar maddi hasarlara sebep olmaktadır. Yaz aylarında geniş alanları kaplayan Su sümbülü yağmurlarla taşınarak Samandağ Kıyı Kumullarında kirliliğe sebep olmaktadır. Bu durum özellikle nesli tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas) yavruları için risk oluşturmaktadır.

Geçen yıl, Daire Başkanlığımız tarafından, Birleşmiş Milletler ile Japon Hükümetinin desteklediği ‘Hatay İçin İklim Eylemi’ projesi yürütülmüştür. Proje kapsamında, 1 adet amfibi sulak alan taşıtı, 1 adet collector, 2 adet yüzer atık toplayıcı ve bariyer sitemi, 1 adet Jellyfishbot ve atık biriktirme ekipmanları hibe olarak alınmıştır. Asi Nehri’nde nehir rejiminin uygun olduğu zamanlarda su sümbülleri ve atıklar toplanmıştır. Bu yıl sahillerimizden 410 ton atık toplanarak bertaraf edilmiştir.

Biz, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı olarak, bir taraftan depremzede vatandaşlarımızın bir nebze nefes alabilmelerini sağlamak ve kıyı bölgelerinde turizm faaliyetlerinin devam edebilmesine katkı sunmak amacıyla sahillerimizi temizliyoruz, diğer taraftan sahip olduğumuz biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkı sağlıyoruz.

Hatay Büyükşehir Belediye başkanımız sayın Doç. Dr. Lütfü SAVAŞ’ın liderliğinde, insanlarımızın yaşamlarını temiz ve sağlıklı bir çevrede sürdürmelerini sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”dedi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol