Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Çevreciler Asi Nehri Için Toplandı

Yayınlanma Tarihi : 12.11.2022 13:25 Bu haber 212 defa okundu

İklim Adaleti Çukurova Kervanı, Antakya Çevre Koruma Derneği ev sahipliğinde Hatay’ı ziyarette bulundular. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Çevreciler Asi Nehri Için Toplandı

“Asi Nehri ve Samandağ Milleyha Sulak Alanı”nı konusunda İklim Adaleti Çukurova Kervanı adına TTB temsilcisi Dr. Demet Parlar, Antakya Köprü Başında basın açıklaması yaptı. 

Kervan üyesi Dr. Demet Parlar’ın açıklamada şu ifadelere yer aldı;

“386 km uzunluğu olan kentin göz bebeği Asi Nehrinin maruz kaldığı kirlilik baskısından yoğun endişe duymaktayız. Nehir canlı yaşamına izin vermeyecek seviyede biyolojik ve kimyasal olarak aşırı kirlilikle yüklüdür. Bu duruma ek olarak çok sayıda sorun Asi Nehrinde kirliliği arttırmakta. Amik gölünün kurutulması, bilinçsiz su kullanımı, dönemsel zeytinyağı fabrikaları ve tabakhanenin nehre boşalttıkları kimyasal ilk akla gelen nedenler olabilir. Bununla çok sayıda başka ekosistemi bozan etkiler de eklenebilir; Asi Nehrini besleyen derelerin evsel atıklarla kirletilmesi, aşırı yağışlarda baraj kapaklarının açılması ve taşkınların yaşanması, kötü koku oluşumu, Turunçlu’da bulunan arıtma tesisinin yarattığı kirlilik.” 

SU SÜMBÜLLERİ İSTİLACI BİR TÜR

Parlar, “Tüm bu kirletici etkilerin yanı sıra bu aylarda su sümbülü sorunu giderek artmaktadır. İstilacı su bitkilerinin en büyük bilineni olan su sümbülleri, tatlı su yüzeylerinde yaşar. Su sümbülleri sudaki nitratı da emer. Hızlı yayıldığı için su içerisindeki biyoçeşitliliği de olumsuz etkiler. 

Sonuç olarak Asi Nehri deltasına yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar uzun vadeli olmaması ve sorunların geçici çözümlerle geçiştirilmesi deltadaki kusursuz ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bölge halkının bu konuda bilinçsiz oluşu da bu durumu ağırlaştırmaktadır. İklim krizine bağlı olarak küresel ısınma, durumu daha da kritik hale getirmektedir. 

Bu nedenle çok geç olmadan, tüm olumsuz etkenleri ortadan kaldırmak için kamu görevlileri, konularında uzman kişilerle iş birliği içinde hareket etmeli ve yerel halkın talepleri dikkate alınarak sürecin katılımcı olmasına özen gösterilmelidir” diye konuşmasını tamamladı. 

Köprü başında düzenlenen basın toplantısına İklim Adaleti Çukurova Kervanının yanı sıra, Antakya Çevre Koruma Derneği Üyeleri, Çevre aktivistleri ve CHP İl Başkanı Dr. Hasan Ramiz Parlar katılım gösterdi. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol