Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)’nun öncülüğünde, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA) ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ)’nün işbirliği ile yapılan çalışmalar sonucunda ‘Hatay Ceviz Reçeli’ tescil edildi. Çok kültürlü bir mutfağa sahip olan Hatay’ın uzun zamandır üretilen geleneksel bir tatlısı olan ceviz reçeli, yöreden temin edilen olgunlaşmamış cevizin kabuğunun ince bir şekilde soyulup, sudan geçirilerek acısının atılıp, kireç kaymağından elde edilen suda bekletilerek, şeker ile kaynatılmasından oluşan ve karanfil ile aromatize edilerek elde ediliyor.
“ATSO, BÜYÜK BİR BAŞARIYA İMZA ATMIŞTIR”
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için 2005 yılından bu yana önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Çinçin, konuşmasının devamında; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı “2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Sıralaması’ nda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye genelinde Tescil bakımından 5’inci, başvuru sayısı bakımından 3.’üncü olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.Bu yolculukta bugüne kadar, ‘Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Çökeleği), Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Kağıt Kebabı, Antakya Tuzlu Yoğurdu, Samandağ Ney-i, Antakya Carra Peyniri, Samandağ Biberi, Hatay Kabak Tatlısı ve son olarak Hatay Ceviz Reçeli, odamız adına tescil edilmiştir” ifadelerine ye verdi. Çinçin, bu kapsamda 5 ürün için de, Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapıldığını ve sürecin devam ettiğini söyledi.
“COĞRAFİ TESCİLLİ ÜRÜNLER, AYRI BİR ÖNEME SAHİP OLUYOR”
Coğrafi işaret tescilin bölgeye büyük katkısı olduğunu söyleyen Çinçin, “En başta, coğrafi işaret alınarak tescillenen ürünler, bizden sonraki nesillere aktarılması açısından çok önemlidir. Bu ürünlerin yapılış tekniklerinin ve standartlarının kayıt altına alınması çok önemlidir. Diğer yandan coğrafi tescilli ürünler, dünya piyasasında daha rahat satılabiliyor, daha rahat ticari gelir elde edilebiliyor. Ayrıca, katıldığımız gıda fuarlarında coğrafi tescilli ürünler, ayrı bir öneme sahip oluyor” dedi.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Çinçin, coğrafi işaret tescil kapsamında çok kişinin emeği olduğunu ve bunun bir ekip işi olduğunu dile getirerek, “Emeği geçen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’na, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e ve Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz” dedi.