Hatay Mahalli Haber
MENÜ

CAMIN DOĞASI

Yayınlanma Tarihi : 08.11.2016 00:00 Bu haber 969 defa okundu

TED Hatay Koleji “Fen Bilimleri Zümresi Üretici Bilginler Kulübü” olarak, Eko Okullar Programı kapsamında, iki yıl boyunca yürüttüğü çalışmaların ardından hak ettiği “Yeşil Bayrak” ödülünün devamlılığını sağlayabilmek adına bu haftaki durağı Antik Cam Eviydi.

Paylaş Paylaş Paylaş
CAMIN DOĞASI

Konuyla ilgili yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi, “Camın ilk keşfedildiği yerlerden birisinin Antakya olduğu bilinmektedir. Binlerce yıl Antakya civarında gezgin cam atölyeleri cam objeler üretilmiş, ilk sabit cam atölyesi “Asaf Asfuroğlu” öncülüğünde kurulmuştur. Atık camların geri dönüşümü ile elde edilen camın tarihi gelişimi ve değişimiyle oluşan koleksiyon, 140 yıllık tarihi Antakya evinde sergilenmektedir. Ayrıca bu müzede, evde üfleme ve rölyef cam atölyelerinde Roma Bizans ve Fenike Dönemine ait parfüm, ilaç ve gözyaşı şişelerinin röprodüksiyonları yapılmakta ve sunulmaktadır.

 Yaşadığı şehirde böyle bir üretim alanına sahip ve ziyaret etme şansı bularak, gözlemleyen TED Hatay Koleji öğrencileri atık camlardan yeni cam üretildiğini öğrenerek sürdürülebilir kalkınma kavramının önemini fark etmiş oldu. Bunun yanında cama nasıl şekil verildiği, camın renkli olmasını sağlayan unsurların neler olduğunu, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, ustaların nasıl çalıştığına kadar birçok şey öğrendiler. Geziden keyifle dönen çocuklar geri dönüşüm sayesinde elde edilecek birçok farklı ürün olabileceğini, aslında bu durumun sadece bununla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladılar. Cam atölyesinin önemi ve Antakya’daki yeri ile ilgili yaptığı sunumuyla  bizlere ev sahipliğini yapan  Dt. Şadi Asfuroğlu (Üfleme Antik Cam ve Rölyef Cam Üreticisi)’na teşekkür ederiz.” 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol