Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada eğitimdeki tasarruf uygulamalarına dikkat çekti. Çalışkan, eğitimde yapılacak tasarrufların uzun vadede büyük zararlar meydada getireceğini belirterek, "İtibardan tasarruf yapılmalı ama eğitimden asla" dedi.
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ KAPANDI!
Çalışkan, halk eğitim merkezlerindeki kursların büyük çoğunluğunun kapalı olduğunu, usta öğreticilere ödenek verilmediği için kursların kapatıldığını belirtti. Ayrıca Fahri Kur'an kurslarında hafızlık hocası eğitimi veren hocaların görevlerine ödenek olmadığı için son verildiğine dikkat çekti.
OKULLARDA TEMİZLİKÇİ YOK!
Seçim döneminde "TYP" adı altında personel alındığını ancak şimdi tasarruf gerekçesiyle iptal edildiğini belirten Çalışkan, okullarda temizlikçi olmadığı için öğrencilerin, fedakâr öğretmenlerin veya velilerin temizlik görevini üstlendiklerini ifade etti.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ ZORLUKLAR
Çalışkan, sınıf sayısı 30'un altındaysa birleştirilecek olması kararına tepki göstererek, eğitimin bir fabrikasyon üretim gibi görüldüğünü ve insanların bir ürün gibi değerlendirildiklerini söyledi.
Hatay ve diğer deprem bölgelerinde öğretmenlerin zor şartlar altında görev yaptığını vurgulayan Çalışkan; “inanın, birer kahraman gibi bütün zorlukları göğüsleyerek konteynerde kalıyorlar, yeter ki deprem bölgesinde öğretmenlik yapayım diye uğraşıyorlar” dedi.
MÜCBİR SEBEP UZATILMALI!
Mücbir sebebin uzatılması gereğine de değinen Çalışkan, depremzedelerin tüm zorluklara rağmen memleketlerini ve vatanlarını terk etmediğini, ancak vergi muafiyetinin sadece üç ay daha uzatılmasının bir lütuf gibi gösterilmesini eleştirdi. Çalışkan, "Bölgedeki insanlar hayat normale dönsün, konutlar teslim alınsın, iş yerleri çalışsın; biz de vergimizi ödeyelim istiyor. Oradaki insanlar şu anda sadece hayata tutunmak için siftahsız iş yerini açtığı hâlde -çünkü her şeyini kaybetmiş, dükkânına gelip gidiyor- siz onlardan vergi istiyorsunuz." diye konuştu.
DEPREM BÖLGESİNE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI
Çalışkan, deprem bölgesinde iletişim ve internet altyapısının zayıf olduğunu, telefonların çekmediğini ve sürekli elektrik kesintisi yaşandığını belirtti. Vatandaşların kendi imkânlarıyla ev yapmasına rağmen elektrik verilmemesi eleştirisinde bulunan Çalışkan, deprem bölgesine eğitim ve diğer alanlarda pozitif ayrımcılık yapılarak insanların hayata tutunma çabalarının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.