Hatay Mahalli Haber
MENÜ

Bugün Gazilerimizin şeref günü

Yayınlanma Tarihi : 19.09.2016 00:00 Bu haber 575 defa okundu

19 Eylül Gaziler günü nedeniyle çelenk koyma töreni düzenlendi.

Paylaş Paylaş Paylaş
Bugün Gazilerimizin şeref günü

Cumhuriyet alanındaki gerçekleşen törene Hatay Vali vekili Orhan Mardinli, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı J. Albay Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, daire müdürleri, bazı siyasi parti temsilcileri, gaziler, öğretmenler ile öğrenciler katıldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk büstüne Türkiye Muharip Gaziler Hatay Şube Başkanı M. Ramiz Bakır tarafından çelenk koyup, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Hatay Şube Başkanı M. Ramiz Bakır, Türkiye Cumhuriyeti‘nin var oluşu, bağımsızlığı, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda, hayatlarını feda etmeyi göze alarak, gazilik onuruna erişen kahramanların Gaziler Günü’nü kutlamanın bir kez daha, derin heyecanı içinde olduklarını söyledi.

Başkan Bakır, “Anadolu ‘ da Türk varlığını sona erdirerek, kendi amaçları uğrunda topraklarımızı parçalamak isteyen işgalci İtilaf Devletleri’nin bu maksatla görevlendirdikleri Yunan Ordusu, 95 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal‘in komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından Sakarya Meydan Muhaberesi’nde hezimete uğratılmıştır. Çareyi savaş meydanından kaçmakta bulan düşman, bir sene sonra Dumlupınar ‘da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu’nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açmıştır.

Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir, bu toprakların bir daha istila edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Eylül 1921 ‘de, bu zaferin anısına, Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal’e Türk Milleti adına, “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” unvanını tevcih etmiştir” dedi.

Bakır konuşmasında, “Bir gazi olarak bu anlamlı günün vurgusuyla; ağır bedeller ödenerek kazanılmış olan aziz vatanımızı bölmeye çalışan ve Sevr’in rövanşını almak isteyen emperyalizmin Haçlı güruhuna ve bölücü terör örgütlerine birkaç cümle ile seslenmek istiyorum: “o çirkin, o acımasız yüzünüze hangi maskeyi takarsanız takınız; unutmayınız ki, ecdadı Çanakkalelerde, Dumlupınarlar da Sakaryalar da şehit veren ve esaret tatmamış olan Türk Milleti ve onun şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri nöbette oldukça; kan kokan, kin kokan emellerinize kavuşamayacaksınız!

Bir Gazi olarak; bu haykırışım sadece bana ait değil; aynı zamanda, aziz şehitlerimizin, saygıdeğer yakınlarının ve tüm kahraman gazilerinin yürek haykırışıdır” dedi.

19 Eylül, İstiklal Savaşı Gazilerimizin, Kore Gazilerimizin, Kıbrıs Gazilerimizin, Asker, polis tüm malul gazilerimizin, şeref günü olduğunu ifade eden Başkan Bakır konuşmasını şöyle sürdürdü:”19 Eylül, Türk kahramanlığının, Türk vatanseverlik ve cesaretinin En Büyük Gazi M. Kemal Atatürk’ le bütünleştiği ve taçlandığı gündür.

Kahraman gaziler; gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler, Gazi M. Kemal Atatürk’ ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakârlıklarla Türk Milleti’ne her zaman güç ve ilham kaynağı oldunuz. Sizler için yapılan her şey, bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakârlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz.

Şehit ve gaziye en büyük övgü, Büyük Önder Gazi M. Kemal Atatürk tarafından dile getirilmiştir. Atatürk, şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözleri ile ortaya koymaktadır: “Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir.”

Sizler, milletin, bayrağın ve bağımsızlığın ne denli paha biçilmez değerler olduğunu ve bu değerler uğrunda neleri göze alabileceğinizi gösterdiniz.

Asil milletimizin esareti kabul etmeden ve bağımsızlığından taviz vermeden yaşamasının temelinde, sizin bu kutsal vatana olan aşkınız, kahramanlığınız ve esaretiniz yer almaktadır.

Ülkemiz bugün dünden olduğundan daha fazla, iç ve dış düşmanlarımızın yoğunlaşan tehdidi altındadır. Bilinmelidir ki, Türk halkı ve onun aziz ordusunun azim ve kararı, her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir.

Sevgili gençler, yarın vatanın sorumluluğu sizlere emanet edilecektir. Türk gençliğine yaraşır bir şekilde durmadan çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve canınız pahasına koruyacağınıza inanıyoruz. Emaneti teslim ederken, Türk gençliğinden beklentimiz budur.

Gaziler Günümüzde mutluluğumuzu bizlerle paylaştığınız için sizlere şükranlarımızı sunuyorum.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına, ebedi Başkomutanımı, M. Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi saygıyla anar, hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim.”.

 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol