Hatay Mahalli Haber
MENÜ

BU YILKİ KONUMUZ DİYABET

Yayınlanma Tarihi : 07.04.2016 00:00 Bu haber 913 defa okundu

Sağlık İl Müdürü Sebahattin Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşu olan 7 Nisan’ın her yıl “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlandığını bildirdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
BU YILKİ KONUMUZ DİYABET

Yılmaz, basın açıklamasında, şu sözlere yer verdi:

“Dünya Sağlık Günü için her yıl önemli halk sağlığı sorunlarından birisi belirlenmekte ve çeşitli etkinliklerle gündeme getirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2016 yılında diyabet konusunu ele aldı. WHO, 2016 Dünya Sağlık Günü kampanyasının temel hedeflerini; “diyabetteki artış ile ilgili bilincin arttırılması, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabetin sonuçlarına dikkat çekmek ve diyabetle mücadele kapsamında belirgin, etkili ve ekonomik aksiyonların alınmasını sağlamak” olarak belirledi. Diyabet insülin eksikliği, insülin direnci veya her ikisinin birlikteliği sonucu kanda glukoz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak gelişen ve kronik ve akut komplikasyonlara neden olabilen sistemik bir hastalıktır. Diyabet tüm dünyada ölüm nedenleri arasında iskemik kalp hastalığı, inme, alt solunum yolu infeksiyonları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), diyare ile ilişkili hastalıklar, insan immun eksiklik virüsü/akiz immun eksiklik sendromu  ve solunum yolu kanserlerinden sonra 8. sırada yer almaktadır.

Özellikle hareketsiz yaşam ve beslenmedeki değişiklikler nedeniyle dünyada diyabet sıklığı gittikçe artmaktadır. Bu artış ülkemizde birçok ülkeye göre daha hızlı yaşanmaktadır. Bunu çözebilmenin veya azaltabilmenin birinci aşaması bireyin bu anlamdaki bilincini yükseltmektir. Diyabet zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabilir. Kardiyovasküler Hastalıklar, Diyabetik ayak ülserleri, Diyabetik Retinopati, Diyabetik Nefropati,Diyabetik Nöropati Diyabete bağlı komplikasyonlar arasındadır. Türkiye’de 7 milyondan fazla diyabet hastası var.

Dünya nüfusunun yüzde 8.3'ü diyabetli iken, yüzde 6.9'unun ise diyabet için yüksek risk oluşturan bozulmuş glikoz toleransına sahip. Ülkemizde de 7 milyondan fazla diyabetli hasta bulunmaktadır. Ülkemizde yapılan çalışmalara göre 12 yılda diyabet oranı yaklaşık 2 kat artarak yüzde 7.2'den 13.7'ye çıkmıştır. Ülkemizde diyabetli bireylerin yaklaşık yarısı diyabetli olduğunun farkında değildir.

Diyabet sıklığındaki artışın durdurulması ve diyabetli hastaların takip ve tedavilerinin daha sağlıklı şekilde sürdürülebilmesine katkıda bulunması amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yayımlanan, "Türkiye Diyabet Programı 2015-2020" kapsamında hem sağlık çalışanlarına hem de diyabetli hastalar ve risk taşıyanlara yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Diyabetten uzak sağlıklı bir yaşam için beslenmeye, kan sekerimizi mümkün olduğu müddetçe kısa aralıklarla ölçtürmeye ve ayrıca spor yapmaya da özen göstermeliyiz.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol