Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği tarafından “Hassas Tarım Teknolojileri” konulu panel düzenlendi.
Panelde konuşan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, özellikle Amik Ovası gibi bir tarım arazisinin bulunduğu Hatay’da böylesine anlamlı bir organizasyonun düzenlenmesinin önem taşıdığına vurgu yaparak, üniversitelerin eğitim ve araştırma ayağının yanında en önemli işlevinin topluma önderlik ayağı olduğunu belirtti. Üniversitelerin bölgelerine hizmet etmediklerinde hiçbir anlam taşımadığının altını çizen Rektör Kaya, “Yaklaşık olarak 90 öğretim üyesi bulunan Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne çok işler düşüyor. Çünkü bölgemiz tarım bölgesi. Bunun için her öğretim üyesinin bu memleket için bir şeyler yapacağını düşünüyorum” dedi.
Kendilerinin hem araştırma hem de toplumla bütünleşme amacıyla tüm öğretim üyelerine ellerinden geldiğince her türlü katkıyı yapmakla mükellef olduklarını da ifade eden Rektör Kaya, “Herhangi bir teklif geldiğinde bunu hiç tereddüt etmeden değerlendireceğiz. Her zaman öğretim üyelerimizin yanındayız” diye vurguladı.
Tarımla uğraşan çiftçilere yetişmelerinin şart olduğuna da değinen Rektör Kaya, “Bu tür toplantılar faydalı olmakla birlikte toplantılara katılan çiftçi oranının az olduğunu görüyoruz. Buna bir yerde çözüm bulmak lazım. Bunları bir toplantı yapıp değerlendirmeliyiz. Yoksa kendi kendimize anlatıyoruz. Bunları ya çiftçinin bulunduğu yerde anlatmalıyız ya da onları buralara davet etmeliyiz. Çünkü gittikçe kuraklık artıyor ve git gide daha fazla artacağa benziyor. Kuraklık ve susuzluk önemli bir problem. Bu yönden hassas tarım teknolojilerini çok önemsiyorum. İnşallah bu toplantı hepimize hayırlı olur” dedi.
Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş ise, Biyosistem Mühendisliğinin Mustafa Kemal Üniversitesi içerisinde önemli sorumlulukları olduğunu hatırlatarak, “Tarım teknolojilerinin tarımsal anlamdaki üretim potansiyelini nasıl arttırabileceği ve bununla ilgili katkılarının neler olabileceği konusunda uzman arkadaşlarımızdan bilgi almak istiyoruz. Çünkü tarım dediğimiz zaman insanlık tarihiyle özdeş bir tarihten bahsediyoruz” şeklinde konuştu.